Radio Online

PLAY!  »  Gold FM Romania live in flash player sau media player. Turn off pop-up blocker.

AIKIDO


KIAI CLUB ALIKIDO

KIAI CLUB
ECRAN CLUB
near Subway Station Politehnica
Contact Name:Adrian Vasilache
Phone: 0723 604 304
adrianleader@xnet.ro
Association: Scoala de Aikido Traditional
Instructor: Adrian Vasilache 6 Dan
Program
Monday: 19:00-21:00–›adult
Tuesday: 17:00-19:–›00children
Tuesday: 20:00-22:–›00adult
Wednesday: 17:00-19:–›00children
Thursday: 17:00-19:00–›children
Thursday: 20:00-22:00–›adult
Friday: 19:00-21:00–›adult
Saturday: 09:00-11:00–›children
Saturday: 17:00-19:00–›adult

Pentru cei care nu au rabdare sa citeasca, iata un…Scurt Istoric Aikido
♣ ♦ ♥
Aikidō (合気道?) (sau folosind un kanji vechi: 合氣道}}, este o artă marţială japoneză. Aikidō înseamnă textual „calea armonizării energiei,” fiind artă marţială ce face parte din categoria „internă” a stilurilor de luptă (stilul intern este o categorie de arte marţiale. Un stil intern presupune mişcări scurte, concentrare maximă coordonată cu o respiraţie completă şi are ca scop dezvoltarea ki-ului (qi), adică a energiei interne, faţă de un stil extern care se bazează pe mişcări mai ample şi pe forţa fizică) . A fost fondat de maestrul japonez Morihei Ueshiba (1883-1969) şi se bazează pe utilizarea forţei adversarului prin aplicare de tehnici articulare şi eschive realizate prin tai sabaki (pivotări în arc de cerc). În aikido se utilizează proiectări, luxări, strangulări şi, în mică măsură, lovituri. Aikido îşi are rădăcinile în jujitsu şi tehnicile de luptă cu sabia şi suliţa utilizate de samurai în Japonia medievală, dar multe dintre tehnicile sale sunt invenţia maestrului Ueshiba. Principiile de non-rezistenţă, utilizarea forţei adversarului cât şi emblema artei sugerează legături cu alte stiluri interne, de origine chineză: Taijiquan, Baguazhang şi Xingyiquan.
Fiind un stil de luptă pur defensiv, Aikido nu organizează şi nu participă la competiţii. Există în schimb numeroase demonstraţii în care măiestria este dovedită cu ajutorul unui uke (atacator).
Morihei Ueshiba (植芝 盛平 Ueshiba Morihei, n. 14 decembrie 1883 — d. 26 aprilie 1969) a fost fondatorul artei marţiale japoneze aikido şi este cel mai mare practicant de arte marţiale din istorie. La vârsta de 80 ani el putea să dezarmeze orice adversar, să doboare orice numar de atacanţi, să îşi ţintuiască oponentul cu un singur deget.
Deşi invincibil ca războinic, era în primul rând un adept al păcii, detestând lupta, războiul, orice fel de violenţă. De altfel Aikido, calea marţială fondată de el, se traduce ca “Arta Păcii”. În 1925, în urma unei lupte în care el, neînarmat a făcut faţă atacurilor furioase ale unui maestru spadasin, a avut prima stare de iluminare, în urma căreia a înţeles că un adevărat războinic trebuie să manifeste constant Iubirea divină. În decembrie 1940, în urma practicării unui ritual de purificare, a trăit a doua stare de iluminare, în urma căreia a înţeles că tehnicile trebuie folosite pentru cultivarea vieţii, virtuţii, înţelepciunii şi nu pentru distrugerea oamenilor. În 1942, în timpul celui de al 2-lea război mondial, a avut a treia stare de iluminare, realizând absurditatea războiului, înţelegând că adevărata calea a războinicului este Arta Păcii, luptătorul spiritual autentic fiind acela care are capacitatea să învingă folosind forţa iubirii. Un practicant de aikido nu urmăreşte distrugerea adversarului ci controlul agresiunii, aşa încât agresorul să înţeleagă faptul că nu prin violenţă va putea obţine ceea ce îşi doreşte. Aikido este darul făcut de M.Ueshiba umanităţii, este cu adevărat o cale spirituală ce poate transforma practicantul într-un mod profund, pe toate planurile.
Uneori este numit kaiso 開祖 („fondator”) sau Ōsensei 翁先生 („Marele Învăţător”). După moartea acestuia, fiul său Kisshomaru Ueshiba a preluat conducerea destinelor aikido-ului pe plan internaţional.
Pentru ceilalti…
Morihei Ueshiba
“Daca esti viu, ai acces la secretele veacurilor, pentru ca adevarul Universului salasluieste in fiecare fiinta umana”.
Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba, s-a nascut in 14 decembrie 1883 intr-o familie de fermieri in zona Wakayama, prefectura cunoscuta astazi cu numele de Tanabe. El era singurul fiu intr-o familie cu cinci copii. De la tatal sau, Yoroku, a mostenit hotararea si interesul pentru afacerile publice, iar de la mama sa interesul pentru religie, poezie si arta.
In copilarie Morihei era, mai degraba, slab si bolnavicios, preferand sa stea in casa si sa citeasca mai degraba decat sa se joace. Ii placea sa asculte legende si povestiri ale batranilor (”En no Gyoja” si “Kobo Daishi) si era fascinat de ritualurile esoterice budiste. La un moment dat, Morihei se gandea chiar sa devina preot budist.
Pentru a contracara obiceiul fiului sau de “a visa cu ochii deschisi”, Yoroku ii povesteste lui Morihei despre strabunicul sau “Kichiemon”, cunoscut ca unul dintre cei mai puternici samurai ai vremurilor lui, si l-a incurajat sa practice sumo, luptele si inotul. Morihei realizeaza necesitatea de a fi puternic dupa ce tatal sau a fost atacat si batut de oamenii unui politician rival.
Scoala il plictisea pe Morihei, firea sa energica avand nevoie de activitati mult mai practice. A schimbat mai multe locuri de munca, fiind dezamagit de fiecare dintre ele. In timpul unui scurt “sejur” ca si negustor, a realizat ca are o mare afinitate pentru artele martiale. Ii placeau foarte mult antrenamentele de jujutsu la Kito-ryu Dojo si de lupta cu sabia de la centrul de antrenament Shinkage Ryu. Suferind de o boala a hotarat sa se intoarca acasa, unde s-a casatorit, mai tarziu, cu Itogawa Hatsu.
Dupa ce s-a insanatosit, hotaraste sa se inroleze in armata.Fiind prea scund, el nu s-a incadrat in limitele de inaltime prevazute in armata. Si-a intensificat antrenamentele si, muncind foarte mult, reuseste la urmatoarele inrolari si este incadrat ca infanterist in 1903.
Isi impresioneaza superiorii intr-atat, incat i se propune un post la Academia Militara Nationala, dar, din anumite motive, refuza aceasta oferta si se retrage din viata militara activa.
La sfarsitul razboiului se intoarce acasa, hotarat sa isi continue antrenamentele. Tatal sau construieste un dojo la ferma si invita un binecunoscut instructor de jujutsu Takaki Kiyoichi sa ii fie profesor lui Morihei. In aceasta perioada, tanarul Ueshiba devine din ce in ce mai interesat de politica.
In primavara anului 1912, la varsta de 29 de ani, se muta impreuna cu familia in Hokkaido, intr-o zona nelocuita inca. Dupa cativa ani de munca, micul sat pe care il formasera incepe sa se dezvolte. Ueshiba se dezvoltase foarte mult din punct de vedere fizic, intr-un mod devenit aproape legendar.
Tot in aceasta perioada il cunoaste pe Sokaku Takeda, maestru in Daito-ryu Aiki Jutsu. Construieste un dojo in Shirataki si il invita pe Takeda sa locuiasca acolo, lucru pe care acesta la si facut.
Afland ca tatal sau este foarte bolnav, Ueshiba a vandut cea mai mare parte a proprietatilor sale si a lasat dojo lui Takeda, neintentionand sa se mai intoarca in Hokkaido.
In drumul spre casa, se opreste la Ayabe, unde se formase noua secta Omoto-kyo. Aici il cunoaste pe fondatorul acestei secte Deguchi Onisaburo. Acest ocol din drumul spre casa il face sa ajunga prea tarziu. Tatal sau murise deja.
Moartea tatalui sau il afecteaza foarte mult. Decide, astfel, sa vanda casa parinteasca si se muta la Ayabe sa studieze Omoto-kyo. In urmatorii opt ani Ueshiba studiaza cu Deguchi Onisaburo, invata Budo si conduce brigada locala de pompieri.
Fiind un pacifist, Deguchi ara un avocat al non-violentei si dezarmarii universale. El a spus:”Armele si razboiul sunt mijloacele prin care detinatorii de terenuri si capitalistii fac profit, in timp ce sarmanii sufera”. Deguchi, care sustinea si apara principiul dragostei si bunatatii, dorea sa influenteze moral lumea, cu ajutorul intelesurilor religiei. El visa sa construiasca in Mongolia un “regat al pacii”cu ajutorul acestei religii. In acest scop, Deguchi a contactat religia Putienchiao din Coreea si Taoyiian Hungwantzuhui din China. Astfel, in 1924 Ueshiba pleaca in Mongolia impreuna cu Deguchi. Datorita problemelor interne din China, gruparea lui Deguchi s-a aflat repede fara ajutor si in mijlocul problemelor. La un moment dat, in timpul unui atac al fortelor locale, intregul grup al lui Ueshiba a fost capturat si jefuit. In iulie 1925 Guvernul Japonez a obtinut eliberarea lor.
Studiul religiei Omoto -kyo si intalnirea sa cu Onisaburo l-au influentat foarte mult pe Ueshiba.
Studiul impreuna cu Sokaku Takeda i-a deschis ochii asupra esentei Budo, iar “luminarea” a fosat completata de influentele pe care Omoto-kyo le-au avut asupra lui.
In jurul anului 1925, Ueshiba are cateva experiente spirituale care il impresioneaza foarte mult marcandu-i pentru totdeauna viata si antrenamentele. El constientizeaza ca adevarata cale a Budo este dragostea care leaga toate fiintele.
In urmatorul an, din ce in ce mai multa lume adera la antrenamentele lui Ueshiba, printre ei Tomiki Kenji (care, mai tarziu, isi va forma propriul stil de Aikido) si faimosul Amiral Takeshita. In 1927, Deguchi Onisaburo il incurajeaza pe Ueshiba sa se separe de Omoto-kyo si sa isi urmeze propria cale, sfat care este urmat si Morihei se muta impreuna cu familia la Tokyo. Aici construieste un Dojo in districtul Ushigome (in prezent Sediul Mondial al Aikido). Continua sa studieze vechile tehnici din Ju Jitsu si in particular cele ale Scolii Kito sub indrumarea maestrului Tozawa. In paralel el practica Kenjutsu intr-un dojo de Shinkage Ryu (Scoala Shinkage).
In timp ce dojo-ul era in constructie multi instructori de alte arte martiale, cum ar fi Kano Jigoro, au venit la antrenamente. Ei au fost atat de impresionati de arta lui Ueshiba, incat au dorit ca studentii lor sa invete sub indrumarea lui.
In 1931, se incheie constructia dojo-ului (”Kobukan”). A fost, desemenea, creata “Societatea pentru Dezvoltarea Budo” in 1932, avandu-l pe Ueshiba ca instructor sef. In aceasta perioada Shioda Gozo, Shirata Rinjiro devin studenti la dojo. Dupa inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial Ueshiba continua sa predea la Kobukan, dar incepe si niste cursuri speciale la academiile militare si de politie.
In urmatorii 10 ani, Ueshiba devine din ce in ce mai cunoscut aparand in tot mai multe publicatii, multe din aceste articole fiind scrise chiar de fiul sau, Kisshomaru.
In 1942, in urma unei “inspiratii divine” se intoarce la tara. A spus deseori ca lucrul la ferma si Budo sunt, de fapt, acelasi lucru. Lasa Kobukan in mainile fiului sau Kisshomaru si se retrage la 120 km de Tokyo in prefectura Ibaraki, intr-un sat numit Iwama, unde se gaseste acum sanctuarul Aikido-ului (Aiki Jimja). Aici construieste un dojo in aer liber .
Iwama este considerat locul in care a fost “creat” Aikido – Calea Armoniei. Initial s-a numit Aikijutsu, apoi Aiki-Budo, fiind, mai degraba o cale martiala decat una spirituala. Din 1942 pana in 1952, Ueshiba consolideaza tehnicile si perfectioneaza filosofia religioasa a Aikido.
Dupa Razboi, Aikido se dezvolta rapid la Kobukan (astazi numit Hombu Dojo) sub indrumarea lui Kisshomaru Ueshiba
Morihei Ueshiba devine cunoscut sub numele de O Sensei – Marele Profesor. A primit, de asemenea, multe decoratii de la Guvernul Japonez.
Pana la sfarsitul vietii O Sensei si-a imbunatatit Calea, dedicandu-si timpul antrenamentului sustinut.
In primavara anului 1969, el le da studentilor sai ultimele sfaturi. “Aikido este pentru lumea intreaga. Antrenati-va nu din motive egoiste, ci pentru oamenii de pretutindeni”.
Pe 26 aprilie 1969, la varsta de 86 de ani, O Sensei i-a mana fiului sau si ii spune “Ai grija de tot” si moare. Cenusa lui O Sensei este ingropata in templul familiei din Tanabe.
In fiecare an, pe 29 aprilie, se tine un serviciu memorial altarul pe care O Sensei l-a construit in Iwama.
Kisshomaru Ueshiba
Kisshomaru Ueshiba (植芝 吉祥丸 Ueshiba Kisshōmaru, n. 27 iunie 1921 — d. 4 ianuarie 1999) a fost fiul fondatorului artei marţiale japoneze aikidō și a devenit leaderul internațional al aikidō-ului după moartea tatălui său.
Kisshomaru Ushiba s-a născut în Ayabe, prefectura Kyoto, Japonia, ca al treilea copil al lui Morihei Ueshiba (植芝 盛平 Ueshiba Morihei, 1883–1969) şi Hatsu Ueshiba (植芝 はつ Ueshiba Hatsu, 1881–1969).
Kisshomaru a început antrenamentele cu tatăl său, în jurul anului 1937. Mai apoi și-a făcut studiile la Universitatea Waseda, pe care le-a terminat în 1946 cu titlul de economist. Înaintea acestui moment însă, tatăl său l-a numit conducător al Kobukan Dojo în Shinjuku, Tokyo, în anul 1942. Kisshomaru a salvat acest dojo de mai multe ori de incendiile bombardamentelor din cel de-al război mondial.
După război, începând cu 1948, Kisshomaru a coordonat dezvoltarea organizației Aikikai Hombu (și demolarea Kobukan Dojo, în 1967, pentru a construi sediul Aikikai).
După moartea lui Morihei Ueshiba, în 1969, a preluat titlul de „dōshu” („cel ce păstrează calea”). Cum tatăl său a fost primul dōshu, el a devenit al doilea, iar după moartea sa, în 1999, fiul său Moriteru Ueshiba (植芝 守央 Ueshiba Moriteru, născut în 1951) a devenit al treilea. Kisshomaru Ueshiba este considerat a fi principala forță motrice din spatele răspândirii și popularizării în întreaga lume a artei marțiale aikidō.
Moriteru Ueshiba
Moriteru Ueshiba s-a născut în 4 aprilie 1951, Tokyo, Japonia. Este absolvent al Universitatii Meiji Gakuin, în anul 1976, obţinând o diplomă în economie. Nepotul lui Morihei Ueshiba şi fiul lui Kisshomaru Ueshiba, a fost numit Sandai Doshu, după moartea tatălui său în 1999. Din 1996 fusese Dojo-cho (Directorul General al Hombu Dojo). Aikido continuă să se dezvolte sub conducerea sa, conform ideilor Maestrului Fondator.
TEHNICI AIKIDO
In Aikido sunt multe si diverse tehnici.
Nage Waza – tehnici de proiectare
Shiho Nage – Aruncarea “spre cele patru zari”
Irimi Nage – Aruncarea prin intrare
Sokumen Irimi Nage – Aruncarea prin intrare laterala
Tenchi Nage – Aruncarea cer-pamant
Kaiten Nage – Aruncarea in roata
Ude Kime Nage – Aruncare prin parghie asupra bratului intins
Kote Gaeshi – Aruncarea prin rotirea in afara a incheieturii mainii
Juji Garami – Aruncarea prin agatarea bratelor in cruce
Aiki Otoshi – Aruncarea prin parghie asupra picioarelor
Sumi Otoshi – Aruncarea in colt
Koshi Nage – Aruncarea peste sold
Kokyu Nage – Aruncarea prin forta suflului
Aiki Nage – Aruncarea armoniasa
Katame Waza – tehnici de fixare
Ude Osae (Ikkyo) – fixare prin parghie cu intinderea cotului
Kote Mawashi (Nikyo) – fixare prin parghie cu rotirea bratului
Kote Hineri (Sankyo) – fixare prin parghie cu rotirea mainii
Tekubi Osae (Yonkyo) – fixare prin parghie cu rotirea si apasarea bratului
Ude Nobashi (Gokyo) – cheia de brat
Hiji Kime Osae – fixare prin fortarea cotului de sus in jos
Seiza Kokyu Ho – devierea atacului prin forta suflului
Dintre acestea, dupa parerea mea, sase sunt de baza: shiho-nage, irimi, kaiten, kokyu, osae-waza, ushiro-waza. Aceste tehnici reprezinta “gramatica” Aikido-ului, “limba” in care este formulata si exprimata traditia; ele reprezinta punctele de reper, sunt flexibile si expansibile. Fiecare tehnica incorporeaza multe aspecte diferite si are elemente comune cu una sau mai multe dintre ceilalelalte tehnici.
SHIHO-NAGE (Recunostinta)
Shiho inseamna “patru directii”, simbolizand aprecierea fata de kami care ne inconjoara, ca si cele patru recunostinte: fata de univers; fata de stramosii nostri, carora le datoram existenta noastra individuala; fata de natura, care ne ofera hrana zilnica; fata de celelalte fiinte umane care ne ajuta sa supravietuim in societate.
IRIMI [OMOTE]
(Intrarea)[Stai In Fata lui]
Irimi este in primul rind o actiune interna bazata pe o atitudine activa. Forta produsa de atacator este preluata cit mai devreme posibil, amplificata si intoarsa. Ea va curge înapoi spre izvorul ei – adica spre Centrul (Hara) agresorului – ii va distruge echilibrul si-l va dobori. De o mare importanta este faptul ca Nage, dupa ce întoarce forta îndreptata spre el, o dirijeaza spre o alta directie. Uke va fi surprins atit de schimbarea neasteptata a punctului de aplicare a fortei sale cit si de efectul întoarcerii ei. Nage intra spre înauntru, deci va ajunge in fata lui Uke. De aici si cuvintul japonez Omote (stai in fata lui) folosit pentru descrierea acestui mod de actiune, sau varianta “pozitiva” – adica actiunea activa, tare.
Dar actiunea Irimi nu se limiteaza numai la prima faza a procedeului de lupta – la intrare , ci poate fi aplicata si la fazele urmatoare, adica la desfasurarea si la terminarea procedeului. In orice faza esentiala a miscarii, actiunea Irimi trebuie însotita de forta respiratiei (Kokyu), ceea ce înseamna o expiratie sincronizata cu miscarea.
Caracteristic pentru actiunea Irimi este deplasarea (Sabaki) in linie dreapta prin pasi adaugiti sau normali.
Folosirea principiului Irimi, mai ales împotriva unui adversar puternic sau inarmat, poate fi facuta cu succes numai daca Nage are o pozitie corecta si Hara bine antrenata. El trebuie sa poata reactiona sigur si spontan, sa fie capabil de a-si aplica concentrat forta respiratiei.
Pe plan spiritual Irimi reprezinta puterea controlata. Puterea adversarului se intilneste cu vointa proprie si neclintita a lui Nage.
Miscarea Irimi ca atare pare simpla, dar aparentele insala, caci executia corecta necesita o precizie si o sincronizare absoluta.
Din Kamae (pozitia de garda), se arunca Ki-ul înainte, se face un pas adaugit (Tsugi-ashi) spre înainte si putin lateral. Miscarea se face prin alunecare, fara saritura , caci pentru mentinerea unei miscari uniforme este foarte important ca Centrul sa ramina la o inaltime constanta.
Dar atentie: in Aikido nu exista miscari in linie dreapta, chiar daca par asa celor ce le privesc. Senzatia trebuie sa fie de cerc.de sfera, de spirala-dar nicidecum de linie dreapta. Acesta senzatie izvoraste din modul cum se misca Centrul si anume o rasucire spre înainte si nu pe o dreapta spre înainte.
Intrarea impotriva unui atac trebuie sa fie adanca, atat fizic cat si spiritual, devenind una cu forta agresoare si astfel disipand-o. in miscarile irimi circulare, corpul trebuie sa se roteasca intr-o spirala mare, atragand in mod natural partenerul spre interior, roata si apoi in jos.
KAITEN (Deschidere si Intoarcere)
Kai inseamna “deschiderea unei cai in jurul unei forte agresive” – iar ten este “intoarcere” – ca in “a intoarce lucrurile in favoarea ta.” La maturitate sau la batranete, miscarile de kaiten ale lui Morihei includeau deseori o scufundare adanca, o miscare asemanatoare unui val care facea tehnicile si mai eficiente.
KOKYU (Puterea Respiratiei)
Tehnicile kokyu-ho folosesc forta respiratiei pentru a-l ridica pe uke si a-l proiecta in orice directie.
Respiratia reprezinta poate cel mai important element din artele martiale. In primul rand trebuie sa invatam sa respiram complet. Pentru a avea o idee despre respiratia completa practicati urmatorul exercitiu: Din pozitia in picioare, agura sau za inspirati usor aerul pe nas, umpland mai intai partea inferioara a plamanilor, ceea ce se obtine miscand diafragma, care lasandu-se jos, exercita o usoara presiune asupra organelor abdominale si impinge inainte partea frontala a abdomenului. Umpleti apoi regiunea din mijloc a plamanilor, ridicand coastele inferioare, sternul si pieptul. Apoi umpleti partea superioara a plamanilor, impingand inainte si ridicand partea pieptului cu cele sapte perechi de coaste superioare. In miscarea finala, abdomenul se contracta usor, miscare care sprijina plamanii, ajutand sa se umple si partile sale superioare. Trebuie sa evitati inspiratiile prea bruste ori intermitente, incercati sa obtineti inspiratii cu actiune regulata si continua. Tineti-va respiratia cateva secunde. Expirati foarte incet, tinand pieptul incordat, strangand abdomenul si ridicandu-l, incet, pe masura ce aerul iese din plamani. Cand aerul a iesit complet, destindeti pieptul si abdomenul.
“Respiratia este firul ce leaga creatia laolalta”. Intreg universul este respiratie -fluxul marcheaza varful momentului de inspiratie cosmica, iar refluxul reprezinta implinirea expiratiei cosmice.
Morihei isi incuraja fiecare elev sa-si lege respiratia individuala de respiratia universului: “Ganditi-va la fluxul si refluxul mareelor. Cand valurile vin sa loveasca malul, se ridica si cad, creand un sunet. Respiratia voastra trebuie sa urmeze acelasi drum, absorbind intregul univers in burta odata cu fiecare inspiratie. Sa stiti ca avem cu totii acces la patru mari comori: energia soarelui si a lunii, respiratia cerurilor, respiratia pamantului si mareele”.
OSAE-WAZA (Control Ferm)
Osae-waza, “tehnicile de fixare”. Fixarile reprezinta controlul ferm. Morihei punea accentul pe calitatile curative ale diferitelor fixari: stimuleaza articulatiile, intind musculatura si invigoreaza in general membrele.
WSHIRO-WAZA (Al VI-lea Simt)
Ushiro-waza ajuta la dezvoltarea celui de-al saselea simt. Morihei considera practica tehnicilor din pozitia asezat extrem de importanta. Pe vremuri el spunea elevilor sai: “Cand nu pot sa conduc antrenamentul, limitati-va la tehnicile de jos. Acestea va vor intari picioarele si este important sa invatati cum sa va miscati exact cum trebuie pentru a face tehnica eficient.”
KAMAE (Pozitia De Garda)
Pentru a fi pregatit oricand pentru o confruntare trebuie sa ai o pozitie corespunzatoare atat in miscare cat si in repaus. Felul si momentul atacului sunt determinate de cel care ataca (Uke), cel care se apara (Nage) neputand decat sa adopte o postura care sa-i permita o aparare eficienta indiferent de atac. Lupta consta in diverse faze statice si dinamice care se schimba intre ele fara o ordine prestabilita.
O postura corecta, martiala, se defineste prin echilibru. Ki-ul lui Uke poate fi preluat, condus si indreptat impotriva lui Uke numai daca Nage actioneaza din Hara si cu HaraKamae este conceputa astfel incat sa asigure atat apararea pasiva, nelasand nici o parte descoperita, cat si apararea activa, trecerea rapida la executarea unui procedeu.
Kamae asigura circulatia corecta a Ki-ului in corp si permite o mare mobilitate. Pozitia de garda, de asteptare a atacului, este aparent statica, dar de fapt este plina de energie acumulata care poate fi aruncata oricand, spre orice directie. Echilibrul latent ce exista intre nemiscare si miscare se bazeaza pe unitatea dintre spirit si corp. Aceasta este o stare de inconstienta activa, fara legatura cu spatiul si timpul, de gol interior si actiune totala: Ki-ul lui Nage poate circula fara obstacole.
Aceasta pozitie este foarte stabila si deschisa spre orice directie. Ea permite miscari rapide spre inainte si spre inapoi, de-a lungul liniei de actiune (care uneste pe Nage cu Uke), sau oblic fata de aceasta linie – prin executia de Ashi-Sabaki, intrari cu schimbari de orientare, care inmoaie atacul lui Uke, prin rotirea pe piciorul din fata sau pe cel din spate (Tenkan-Ashi): miscari de rasucire pe loc sau cu castig de spatiu (Tai-Sabaki).
Varful triunghiului suprafetei de sprijin pe sol, va fi indreptat spre adversar, indicand directia circuitului natural a Ki-ului in cazul actiunilor de intrare (pozitive, Irimi) Aceasta directie poate fi schimbata usor prin deplasare, spre a adapta pozitia si actiunea lui Nage la atacul lui Uke (principiile Irimi si Tenkan).
Din pozitia de garda, in Aikido, se indreapta spre adversar partea laterala a corpului. Prin aceasta ni se semnalizeaza faptul ca Nage este atent si pregatit sa se apere cu hotarare, ceea ce deseori este suficient sa-l determine pe agresor sa renunte la atac. Pe de alta parte, aceasta pozitie ofera agresorului doar o suprafata mica a corpului lui Nage.
In pozitia naturala (Shinzentai), Nage sta complet descoperit cu fata spre Uke, care poate fi determinat de aceasta atitudine sa atace dezordonat, fara grija, intrand usor in zona de actiune a lui Nage. Totusi aceasta pozitie de aparare nu se recomanda decat celor care stapanesc perfect tehnica miscarilor (Sabaki).
Garda corecta inseamna pozitie corecta plus distanta optima pana la adversar. In pozitia de garda nu se sta nemiscat, Nage trebuind sa se miste imperceptibil. Miscarea trebuie sa asigure deplasarea continua a Centrului spre inainte, pentru a feri spatele si a mentine partenerul la distanta optima, obligandul astfel sa atace din fata fara sa poata fenta. In special in cazul atacului multiplu cu agresori care ataca simultan, miscarea continua spre inainte este o conditie vitala pentru a pastra controlul situatiei, pentru a te misca impreuna cu ea.
O Sensei Morihei Ueshiba spunea: “Intra in sfera adversarului ca un triunghi, manevreaza-l circular si doboara-l ca pe un patrat”.
Am inteles ca, in Aikido, dispunerea talpilor se face dupa forma unui triunghi. Daca iei pozitia de garda (Kamae) cu corpul asezat oblic fata de directia actiunii, vei putea ajunge usor intr-o parte a adversarului, chiar in cazul mai multor atacanti, pastrand suprafata triunghiulara de sprijin pe sol. Sfarsitul miscarii de aparare trebuie sa coincida cu pozitia triunghiulara inversa a talpilor (Hitoe-mi).
In Dojo se sta in picioare numai in pozitia de garda (Kamae), in repaus, in genunchi (Za sau turceste (Agura).
Toate aceste pozitii se invata la inceput separat, element cu element. Mai tarziu ele se vor executa si studia in combinatie cu variantele de deplasare (Sabaki) si cu diversele procedee de lupta.
O pozitie gresita arata ca elevul nu este suficient de antrenat, ca pregatirea sa morala si fizica este slaba, arata ca Nage nu este pregatit (concentrat) pentru actiune. Dintr-o pozitie gresita decurge insuccesul apararii si din acest motiv nu trebuie tolerata de instructor nici la antrenament, si cu atat mai putin la o examinare de gradatie.
Comportarea si miscarile elevului trebuie sa fie cat mai naturale. Respectarea unor regului drastice de miscare numai de dragul aparentelor sau traditiei contravine ideii de Aikido. Comportarea naturala, miscarile lipsite de constrangere ale maestrilor dovedesc atentia mereu treaza fata de eventualele pericole.
Privirea trebuie sa cuprinda adversarul in intregime, fara a se fixa pe un element anume. Se recomanda o astfel de pozitie in care sa poti vedea partea din spate si de sus a umarului drept al adversarului. O Sensei spunea: “Nu te uita in ochii adversarului, pentru ca mintea iti va fi atrasa de el. Nu te uita la sabia lui, pentru ca Ki-ul tau se va lega de ea. Trebuie sa ajungi sa absorbi partenerul in intregime. Dupa ce ai ajuns la acest nivel, este de ajuns sa stai linistit in locul in care te afli”.
Ultima idee exprima faptul ca la nivelul superior al artei nu mai este nevoie de luarea unei pozitii formale de garda, orice pozitie este (trebuie sa fie) la fel de buna pentru aparare. Dar acest nivel al maiestriei nu este la indemana oricui…”
SABAKI (Deplasare)
Sabaki inseamna o schimbare a pozitiei centrului corpului (Hara) in directie orizontala. Proiectia pe sol a corpului descrie in acest caz linii curbe, mai rar drepte.
Miscarile corpului sunt si un mijloc de expresie al unor stari sufletesti precum si a unor atitudini fizice. Prin miscari adecvate se poate determina un agresor, mai ales nehotarat, sa renunte la atac.
Pastrarea echilibrului static si dinamic depinde in mare masura de o corecta deplasare. Numai daca Nage isi pastreaza Centrul in orice faza de actiune sau de repaus, poate sa dispuna de toate fortele sale interne si externe dupa propria sa vointa.
In cazul unui atac real scopul deplasarii celui ce se apara este evitarea fortei atacului astfel incat sa se ajunga intr-o pozitie convenabila pentru executarea unui procedeu de aparare.
Deplasarea corpului se poate face fie dupa o linie dreapta (Shintai) cu pasi alternativi (Ayumi Ashi) sau cu pasi adaugati (Tsugi Ashi), ori printr-o combinatie a acestora, fie prin rotatie a corpului (Tai Sabaki) care are doua forme de baza – pivotarea si rasucirea.
Pivotarea consta in rotirea corpului mentinand ambele talpi pe locul lor, rotindu-le pe varfuri. Pivotarea poate fi facuta la 90 grade sau 180 grade.
Rasucirea consta in rotirea corpului folosind un picior de sprijin, celalalt miscandu-se inainte sau inapoi in jurul celui de sprijin.
Ca regula generala, pasul trebuie sa fie usor si rapid, cu talpile alunecand pe saltea, la o distanta foarte mica de aceasta. Se zice: cand pasesti, talpa nu trebuie sa atinga salteaua, dar daca in drum apare o hartie ea trebuie atinsa.
Toate deplasarile trebuie facute din Hara si exersate cu rabdare si perseverenta, fie in forme simple, fie combinate, pentru atingerea urmatoarelor scopuri: devierea unui atac puternic; pastrarea distantei corecte; ajungerea si mentinerea in centrul de rotatie al fortelor ce apar; conducerea sigura a lui Uke.
TEKATANA (Sabia Mainii)
Prin Tekatana  se intelege de obicei muchia dinspre degetul mic al palmei desfacute, tinuta incordata la capatul bratului si el incordat si usor indoit. Incordarea se realizeaza nu atat cu muschii, ci prin circulatia Ki-ului. Tekatana se foloseste tinand degetele drepte si departate, pentru ca daca degetele sunt indoite sau lipite,Ki-ul nu circula.
In Aikido Tekatana se poate misca pe traiectorii foarte variate determinate de combinarea miscarilor necesare in timpul executiei tehnicilor de lupta.
Nage poate sa-si foloseasca “sabia mainii” numai daca armonizeaza factorii actiunii (intensitate, directie si sens, punct de aplicatie al fortei respiratiei) astfel ca sa devina un tot eficient in situatia data.
Pentru a putea folosi eficient Tekatana trebuie evitate blocajul sau pararea directa a loviturilor mai ales daca ele sunt efectuate cu o arma. Nage trebuie deci mai intai sa ia contact si sa insoteasca un timp atacul in directia lui initiala, completandu-l si abia apoi, dupa stabilirea legaturii dintre cele doua corpuri sa-l dirijeze cum doreste. Aceasta conditie impiedica folosirea nechibzuita a Tekatana pentru atacuri si contribuie la impresia de eleganta a miscarilor de Aikido.
UKEMI (Caderi)
Caderea nu este o infrangere daca stii sa te ridici.
Procedeele de Aikido se practica in doi sau mai multi parteneri care preiau pe rand rolurile de Nage si de Uke. Aceasta presupune ca toti participantii stapanesc bine tehnica caderilor, cel putin pentru a evita accidentarile.
Daca elevii stiu sa cada, antrenamentele devin o placere pentru toata lumea, pentru ca dispar incordarile musculare si retinerile spiritului legate de abaterea de la “pozitia verticala”. Importanta stapanirii tehnicii caderilor este relevata si de faptul ca la examenele pentru centuri colorate, executia caderilor se noteaza distinct. Se recomanda ca elevii pana la 3 Kyu sa exerseze circa 25% din durata antrenamentului, iar cei pana la 2 Kyu circa 15% din timp.
Tehnica caderii din Aikido urmareste doua scopuri: siguranta celui care cade (evitarea accidentarilor) si revenirea lui intr-o pozitie buna pentru continuarea luptei (Kamae).
Toate caderile se termina prin revenirea in picioare cu fata spre locul de pornire (spre adversar) cu luarea pozitiei de garda (Kamae) si Ki-ul indreptat spre inainte.
Toate caderile se exerseaza si pe stanga si pe dreapta. In timpul caderilor, partile vitale ale corpului (capul, sira spinarii) trebuie protejate de contactul cu solul. In timpul caderii prin rostogolire corpul trebuie sa ia forma unei sfere, iar revenirea (ridicarea) in picioare sa se faca folosind energia miscarii. In acest scop caderea trebuie facuta fara retinere (frica). In timpul caderilor piciorele raman indoite si adunate in interiorul sferei, pentru a nu impiedica rostogolirea si ridicarea in picioare.
Mae-Ukemi (caderea inainte )

Presupunand ca elevul se afla in Hidari-Kamae, caderea inainte se desfara astfel: elevul se rostogoleste spre inainte luand contact cu solul prin sabia mainii stangi apoi va rula pe sol cu bratul stang , umarul stang, omoplatul stang, va rula in continuare pe diagonala spatelui, pe soldul drept, pe piciorul drept pe care se si ridica in final in pozitie vericala. Piciorele trebuie stranse, tot corpul se face ghem. Barbia trebuie apasata mult in piept, iar capul nu trebuie sa atinga salteaua. Corpul trebuie sa se rostogoleasca ca o bila, fara a se ciocni cu salteaua. La inceput se invata caderea de jos (stand in Za pe saltea), si doar dupa obisnuirea elevului cu senzatia de rostogolire, se trece la caderea din picioare.
Ushiro-Ukemi (caderea inapoi)

La inceput se invata si se exerseaza caderea de jos.
Pornind din aceeasi pozitie de Hidari Kamae, elevul cade pe spate retragand si indoind piciorul drept sub corp astfel incat acesta sa functioneze ca un amortizor evitand izbirea corpului de sol. Se ruleaza apoi soldul drept, diagonala spatelui, omoplatul stang, umarul stang, sprijin cu bratul stang pe sol si revenirea in picioare cu piciorul drept inainte in Migi Kamae. Dupa insusirea caderii de jos urmeaza caderea inapoi din picioare. Revenirea in picioare se produce ca si cum corpul ar fi tras catre cer.
Ma-ai (Distanta Optima)
Armonia naturii se manifesta si prin aceea ca fiecare fiinta si lucru au locul lor bine stabilit in timp si spatiu.
In cadrul unei confruntari se elibereaza forte fizice si spirituale îndreptate asupra celor implicati in actiune. Dar aceste forte sint limitate si au o raza de actiune determinata. Cine vrea sa stapaneasca, sa dirijeze sau sa neutralizeze aceste forte trebuie sa cunoasca importanta practica a distantei lor de actiune. In Aikido distanta de actiune armoniosa (optima) dintre Uke si Nage se numeste Ma-ai.
Adeseori posibilitatea de executie si eficienta unui procedeu este conditionata de existenta unei distante potrivite (armonioase). Aceasta distanta se stabileste practic intre cei doi parteneri cind ei isi ating Tekatana (sabia miinii) reciproc cu bratele usor îndoite.
Prin antrenamente repetate elevul capata un simt al distantei optime fata de partener, distanta care se stabileste inconstient si automat printr-o deplasare (Sabaki) adecvata.
Desigur ca distanta optima dintre Uke si Nage (diametrul sferei de actiune) este determinata de diversi factori: greutatea, lungimea membrelor, prezenta sau absenta armelor, experienta fiecaruia.
Trebuie subliniat faptul ca pastrarea unei distante corecte (Ma-ai) exprima, pe plan fizic si spiritual, respectul fata de partener; arata o atitudine prietenoasa dar prudenta si promoveaza o atmosfera placuta. Cine doreste pacea nu trebuie sa intre in spatiul altcuiva decit cu acordul acestuia.
SEIZA (ZA) (pozitia in genunchi)

In Dojo (sala de antrenament) nu se admit pozitii necontrolate: culcat, asezat, rezemat, etc., ci sint permise doar pozitiile controlate si atente la ce petrece in jur.
Pe saltea se sta fie in picioare, fie in genunchi (Seiza sau Za), fie asezat intr-o pozitie de relaxare (Agura). In oricare din aceste pozitii coloana vertebrala trebuie sa fie dreapta si verticala.
Pozitia in genunchi (Za) este cea uzuala pe saltea (Tatami). Aceasta pozitie prezinta o serie de avantaje:
- este o pozitie intermediara intre pozitia in picioare si cea sezind, imbinind caracteristicile ambelor: miscare si repaus, si permitind trecerea usoara de la una la cealalta.
- maseaza membrele inferioare, îmbunatatind circulatia singelui si ajutind inima datorita reducerii înaltimii de pompare.
Suprafata de sprijin pe sol este deci un triunghi. Centrul de greutate al corpului (Hara) se gaseste in apropierea solului si sta deasupra centrului triunghiului de sprijin. Abdomenul este usor încordat datorita fortei respiratiei (Kokyu), ceea ce mentine trunchiul drept. Toti muschii se gasesc intr-o stare intermediara intre încordare si relaxare. Umerii sint lasati jos, capul sta usor înclinat înainte cu barbia in piept, iar miinile stau cu palmele asezate pe genunchi. Trecerea de la Za la Shizentai (in picioare) si invers se face prin intermediul unei pozitii (fara nume) dar deosebit de importanta si anume: stind tot in genunchi cu calciiele lipite, talpile verticale si degetele picioarelor sprijinite pe saltea, picioarele facind intre ele 90 de grade. Aceasta pozitie este specifica deplasarii si executarii procedeelor din genunchi.
Controlul respiratiei in timpul si dupa un efort violent are o deosebita importanta in Aikido. Pentru aceasta Aikidoka se va obisnui sa expire cit mai lung, inspiratia facindu-se natural intr-un timp mult mai scurt. Indiferent insa de faptul ca elevul inspira sau expira, ca depune efort sau sta in repaus, încordarea din abdomen (Hara) nu se întrerupe niciodata.
Ca urmare a pozitiei de Za si a respiratiei corecte aceasta încordare coboara spre partea de jos a corpului, atragind dupa sine si relaxarea mentala a partii superioare. Urmare acestui fapt creste viteza de recuperare a fortelor si sporeste capacitatea de reactie.
Asezarea in genunchi la comanda Za-ho si ridicarea din pozitia Za in picioare adica trecerea de la Kamae (pozitia de garda) la Za si invers, trebuie sa fie o miscare cit mai verticala si directa. In permanenta coloana vertebrala si capul vor fi verticale. Asezarea si ridicarea se face pe expiratie! Miscarea trebuie facuta gratios, echilibrat, fara efort, in acest scop miscarea trebuie exersata de nenumarate ori.
Agura este pozitia cunoscuta la noi sub denumirea de “sezind turceste”, sezind pe sol cu picioarele încrucisate iar spatele, barbia si capul ca la pozitia Za. Agura este o pozitie de repaus deplin. Cu greu s-ar putea trece din Agura la o pozitie de lupta (aparare), spre deosebire de Za, din care trecerea se poate face aproape instantaneu. De aceea trebuie respectata si însusita urmatoarea succesiune a miscarilor: Kamae-Za-Agura, respectiv Agura-Za-Kamae. Trecerea de la Za la Agura si invers se face gratios si echilibrat, fara a sprijini miinile pe Tatami. Aceasta trecere este un exercitiu util si obligatoriu pentru începatori.
REI (salutul)

Se spune: spicul de grau/orez se apleaca (saluta) pe masura ce se coace (maturizeaza). Salutul trebuie sa fie demn, respectuos dar vigilent. Respecta pentru a fi si tu respectat. La urma urmelor, politetea este tot o forma de autoaparare!
Salutul in Aikido se face printr-o aplecare din solduri a trunchiului mentinut drept (nu indoit), aproximativ la 45 grade, astfel incat sa putem vedea mainile celui pe care il salutam (pentru a nu fi surprinsi de un atac miselesc). De asemenea salutam la o distanta de cel putin doua lungimi de brat de cealalta persoana (Ma-ai – distanta convenabila pentru aparare, contra unui atac surpriza).
Ritsu Rei (Salutul din picioare)
Pentru a executa salutul din picioare, in pozitia stand cu picioarele apropiate cu calcaiele lipite,practicantul se inclina la aproximativ 30 – 40 grade fata de verticala avand mainile la vedere, cu palmele catre propiul corp, lipite de partea de sus a picioarelor, dupa o scurta oprire in aceasta pozitie privind tot timpul catre cel salutat, fapt care denota respect, se revine la pozitia initiala.
Za Rei (Salutul din genunchi)

- se pivoteaza lateral stanga si se pune genunchiul drept pe sol catre partener
- se pivoteaza catre lateral dreapta si se pune si genunchiul stang pe sol, alaturi de cel drept, in directia partenerului
- se indreapta degetele de la picioare in pozitia zazen (degetele mari de la picioare sunt suprapuse, iar genunchii formeaza un unghi de 35 de grade)
- se pun palmele pe sol, in fata cu degetele indreptate unele catre altele (prima se pune jos pe saltea palma stanga, apoi cea dreapta. Degetele mari si cele aratatoare de la cele doua palme sunt lipite, intre ele formandu-se un triunghi. La ridicare ordinea de miscare a mainilor este inversa.)
- se inclina bustul in fata (fara a se ridica fesele de pe pulpe). Se coboara capul atat cat se mai poate vedea inca partenerul. Pentru a se ridica se procedeaza in sens invers.
* saluta cand intri si cand iesi din Dojo;
* saluta cand intri si iesi de pe saltea (Tatami);
* saluta peretele de onoare (Kamiza) la inceputul si sfarsitul fiecarui antrenament;
* saluta instructorul la inceputul si sfarsitul fiecarui antrenament (multumindu-i astfel pentru invatatura pe care ti-o daruieste);
* saluta partenerul la inceputul si sfarsitul fiecarei serii de exercitii (multumindu-i astfel pentru corpul sau, pe care ti-l pune la dispozitie, si pentru cele pe care le inveti cu ajutorul lui);
* elevul (Kohai) va saluta primul pe orice elev mai vechi (Sempai) si pe orice instructor. De asemenea se va ridica ultimul, dupa ce Sempai sau Sensei termina salutul.
Hai sa dezvoltam subiectul “Tehnici”!
Nage Waza – tehnici de proiectare
Shiho Nage – Aruncarea “spre cele patru zari”

Procedeul are originea in tehnica japoneza de scrima si consta din rasucirea corpului urmata de o “lovitura de sabie” spre unul din cele patru puncte cardinale. Aceasta arucare ilustreaza miscarile tipice de Aikido, care, ca Arta Martiala studiaza intelegerea cu corpul a tehnicilor de folosire a sabiei. Prin repetarea de mai multe ori a acestui procedeu se insusesc de la sine diverse miscari de baza din Aikido. Shiho-nage (aruncarea in cele patru directii) simbolozeaza aprecierea fata de kami care ne inconjoara, ca si cele patru recunostinte: fata de univers, fata de stramosii si parintii nostri, fata de natura si fata de cei din jur.[am mai vorbit despre asta].
Katate Tori Ai Hanmi Shiho Nage (varianta pozitiva)
Uke prinde mana corespunzatoare piciorului de dinainte a lui Nage, care o rasuceste putin invers acelor de ceasornic concomitent cu o inaintare spre interiorul lui Uke, iesind din raza de actiune a acestuia. Nage continua rasucirea corpului, aruncand mainile in sus simultan cu o rotire de 180 grade , greutatea corpului rapartizandu-se pe piciorul din fata. Nage descrie cu maine o lovitura de sabie, sabia fiind antebratul lui Uke.
Mana lui Uke descrie in timpul lovirii un cerc cu centrul in Hara, simultan cu pasirea pe piciorul drept. Nage trebuie sa-i accelereze aceasta miscare, trecand-o insa de pe cercul lui Uke pe cercul descris de Nage in jurul propriului sau Centru, stabil si echilibrat.
Trecerea de pe un cerc pe altul se face datorita dezechilibrarii lui Uke, a carui mana este antrenata continuu de Nage (legatura prin tractiune intre cele doua Centre).
Pentru a-l stapani pe Uke in timpul miscarii, bratele lui Nage trebuie sa fie mereu intinse, iar pozitia sa-i fie mereu stabila. Daca procedeul este executat cum trebuie, senzatia generala este aceea a unui val care inainteaza, apoi se retrage, rostogolindu-se pe malul marii”.
Katate Tori Ai Hanmi Shiho Nage (varianta negativa)
Spre deosebire de varianta pozitiva atunci cand se executa varianta negativa Nage paseste in exteriorul lui Uke, executand o rasucire de 360 de grade.
Irimi Nage – Aruncarea prin intrare
Katate Tori Ai Hanmi Irimi Nage

Acest procedeu se bazeaza pe atragerea lui Uke intr-o miscare circulara care amplifica actiunea lui initiala; cand Uke s-a dezechilibrat, Nage schimba brusc sensul rotatiei, determinandu-l pe Uke sa cada Ushiro Ukemi.
Daca un om este impins inainte si se dezechilibreaza, reactia lui instinctiva este sa se indrepte, tragandu-l inapoi. Irimi Nage se bazeaza pe folosirea subtila a acestei reactii naturale a partenerului. Partea finala specifica procedeului Irimi Nage consta in conducerea lui Uke in jurul lui Nage urmata de inversarea brusca a rotatiei. Intrarea (inceputul) procedeului depinde de atac si se bazeaza pe iesirea din directia atacului.
Sokumen Irimi Nage – Aruncarea prin intrare laterala
Shomen Uchi Sokumen Irimi Nage
Sokumen irimi nage se inrudeste cu Irimi nage in ce priveste principiul inversarii miscarii aplicat la sfarsitul actiunii, insa se deosebeste prin pozitia laterala a corpului in momentul aruncarii. In realizarea acestui procedeu sunt foarte importante sincronizarea respiratiei cu deplasearea greutatii lui Nage de pe un picior pe altul pentru pastrarea unui nivel cat mai jos a harei si dezechilibrarea lui Uke.
Tenchi Nage – Aruncarea cer-pamant
Numele procedeului se trage de la pozitia caracteristica a mainilor lui Nage in momentul doborarii lui Uke : una indreptata in sus (spre cer), iar cealalta in jos spre pamant. Prin ambele maini ale lui Nage circula Ki, astfel incat dezechilibrarea lui Uke se face numai datorita mainilor, nu si a pieptului lui Nage. Procedeul se potriveste mai bine contra atacurilor din fata, a caror forta este aspirata de Nage si apoi intoarsa inapoi prin Uke, spre spatele sau si in jos, dupa miscarea specifica procedeului. Toata miscarea trebuie executata de Nage curgator, fara “colturi”, cu o buna sincronizare.
Ryote Tori Tenchi Nage (varianta pozitiva)
Uke ataca prinzandu-l pe Nage de ambele maini si-l trage. Acesta roteste mana dreapta cu palma spre interior si inainte, ridicand-o si impingand cu Ki. Totodata Nage face un pas cu stangul inainte, spre dreapta lui Uke si cu Tekatana stanga impinge spre stinga jos cu mana dreapta a lui Uke. In continuare Nage face un pas cu dreptul inainte, spre dreapta si inapoia lui Uke, isi roteste corpul spre stanga si-l arunca pe Uke. Bratele lui Nage formeaza un “cerc de fier” prin care se transmite Ki-ul spre Uke.
Kaiten Nage – Aruncarea in roata
Katate Tori Gyaku Hanmi Kaiten Nage
In Aikido, miscarile nu trebuie sa fie facute dupa linii drepte frante, ci rotunde, dar nu in plan, ci in spatiu, adica sferice. Prin procedeul Kaiten-Nage partenerul cade ca o minge rostogolita si elevul isi insuseste atat miscarile de rasucire cit si cele de intoarcere.
Exista doua variante pentru partea initiala a procedeului:
a) Uchi-Kaiten-Nage : aruncarea prin rostogolire, trecerea lui Nage pe sub bratul lui Uke, sau prin interior;
b) Soto-Kaiten-Nage : aruncarea prin rostogolire, Nage ramanand in exteriorul bratului lui Uke.
Prin rotirea ampla si vioaie a bratului lui Uke dinspre Nage de catre acesta, corpul lui Uke este dezechilibrat si trunchiul sau este silit sa se aplece. Prin impingerea inainte a bratului lui Uke, ridicat sus si blocarea capului sau cu cealalta mana de catre Nage, care-l impiedica astfel pe Uke sa-si revina si sa reziste, Uke este aruncat inainte si silit sa se rostogoleasca in Mae-Ukemi. Nage il arunca pe Uke nu printr-o miscare a muschilor bratelor ci din Hara, pasind inainte cu piciorul dinspre Uke.
Ude Kime Nage – Aruncare prin parghie asupra bratului intins
Katate Tori Ai Hanmi Ude Kime Nage
Ude kime nage are ca baza executia unei pargii asupra cotului intins al lui Uke.
Uke ataca prin Katate tori ai hanmi, moment in care Nage il dezechilibreaza printr-o miscare circulara a mainii prinse si prin miscarea piciorului din spate astfel incat iese din sfera de atac. Nage torsioneaza bratul lui Uke si-i indreapta cotul, iar cu mana opusa executa o pargie asupra bratului lui Uke, de sus in jos si spre inainte.
Kote Gaeshi – Aruncarea prin rotirea in afara a incheieturii mainii
Acest procedeu serveste la aruncarea partenerului pe spate, dar se poate continua cu fixarea lui Uke printr-o actiune dureroasa asupra mainii sale. Deci Kote-Gaeshi se aseamana cu Shiho-Nage in privinta dublei functii de aruncare si fixare, iar ambele sunt inrudite cu Katame-Waza.
Pentru proiectarea lui Uke se utilizeaza efectul dureros provocat de rasucirea incheieturii mainii lui spre exterior, cu o priza specifica.
Katate Tori Ai Hanmi Kote Gaeshi (varianta pozitiva)
Nage apasa cu degetul mare la radacina degetului mic al mainii lui Uke, in directia degetului mic. Indoirea mainii duce la rasucirea bratului, iar acesta mai departe la rasucirea si caderea lui Uke, intr-un lant al efectelor dureroase ce se amplifica mereu, pornind de la simpla apasare cu Ki a radacinii degetului mic al lui Nage.
Caderea lui Uke poate fi sau o usoara rostogolire laterala, sau un salt spectaculos peste propriul brat rasucit, functie de taria actiunii lui Nage, dar se termina cu ajungerea lui Uke cu spatele pe Tatami. Acesta este sfarsitul primei parti a procedeului : “aruncarea”. Nage continua miscarea fara intrerupere fara sa slabeasca apasarea cu degetul mare, respectiv rasucirea mainii lui Uke.
Orice slabire sau intrerupere a rasucirii mainii lui Uke ii permite acestuia sa scape, sa se ridice si sa continue lupta. Deci, dupa ce Uke ajunge pe spate, Nage ii conduce in continuare miscarea prin manevrarea bratului rasucit si intins, pana ce Uke se rostogoleste si ajunge cu fata pe saltea.
Daca faza a doua a procedeului, adica rotirea lui Uke din situatia cu spatele pe saltea in situatia cu fata pe saltea, nu se poate face din miscare (dinamic), manevra se poate face si static. Se indoaie bratul lui Uke si printr-o parghie, cu ambele maini ale lui Nage, asupra antebratului lui Uke, acesta este silit sa se rostogoleasca.
Urmeaza faza a treia – fixarea – care consta tot intr-o actiune dureroasa de rasucire a bratului lui Uke. Pentru fixare, Nage ingenuncheaza langa Uke, astfel ca umarul acestuia sa fie cit mai adanc intre genunchii lui Nage si lipit pe saltea. La trecerea lui Nage din picioare in genunchi are loc o schimbare a mainilor sale care apuca mana lui Uke, manevra in cursul careia Uke poate profita de clipa de libertate pentru a-si elibera mana si a contraataca. Evitarea acestei clipe de lipsa a controlului se realizeaza prin blocarea mainii lui Uke cu genunchiul lui Nage.
Rasucirea bratului lui Uke pentru fixare se face cu ajutorul mainilor si trunchiului lui Nage. Cand se executa acest procedeu, totul trebuie sa se miste impreuna in jurul Centrului lui Nage. Complexitatea procedeului este neasteptat de mare, si daca se incearca descompunerea lui in bucati, se constata ca nu merge. Daca se incepe cu executia la viteza mica a intregului procedeu, dupa un numar de repetitii apare un simt al miscarii de ansamblu, astfel ca exercitiul incepe sa se desfasoare fara efort, continuu si unitar. Se poate apoi mari viteza, pentru ca iuteala decurge din precizie si indeminare, nu din graba dezordonata.
Juji Garami – Aruncarea prin agatarea bratelor in cruce
Katate Ryote Tori Juji Garami(varianta pozitiva)
Cand Uke prinde cu ambele maini mana lui Nage, acesta din urma executa o miscare circulara a bratelor prin care intoarce actiunea lui Uke. Nage apuca cu mana dreapta mana dreapta a lui Uke si cu mana stanga apuca incheietura mainii stangi a lui Uke. Este foarte important ca aceasta proiectatre sa se faca corect pentru evitarea accidentarilor. Incrucisarea bratelor se va face in zona coastelor tragand o mana spre hara lui Nage iar cealalta este impinsa spre urechea lui Uke.
Aiki Otoshi – Aruncarea prin parghie asupra picioarelor
Yoko Men Uchi Aiki Otoshi
In acest procedeu doborarea lui Uke se bazeaza pe folosirea efectului de parghie aplicat partii de jos a corpului sau. Soldurile lui Uke se blocheaza cu pieptul lui Nage, iar picioarele lui Uke sunt impinse inainte cu bratele de Nage. Partea finala, specifica aruncarii Aiki-Otoshi, consta in ajungerea lui Nage intr-o pozitie ghemuita, cu Centrul sau sub Centrul lui Uke si cu corpul lipit lateral de soldurile lui Uke.
Mana lui Nage dinspre Uke prinde piciorul dinspre exterior al lui Uke de sub genunchi, iar mana cealalta prinde piciorul dinspre interior sub pulpa. De fapt mainile lui Nage nu prind, ci imping orizontal cu o miscare pornita din Hara.
Este foarte important ca greutatea lui Uke sa nu fie preluata nici o clipa de Nage, deci Uke sa nu fie “ridicat” de Nage, ci “maturat” (aruncat). Procedeul necesita o buna sincronizare a miscarilor celor doi, precum si o pozitie stabila, dar foarte joasa, a lui Nage, cu genunchii  mult  indoiti si  cu trunchiul cit mai vertical.
De remarcat ca Uke trebuie condus de Nage astfel ca sa se gaseasca mereu in miscare si sa fie obligat sa se lipeasca cu soldurile de Nage, ceea ce este mai greu de realizat in cazul al doilea, cand legatura Uke-Nage este prin intermediul umerilor. Nu trebuie facuta gresala de a-l lasa pe Uke sa stea imobil si stabil, iar Nage sa se miste si sa “intre”.
Sumi Otoshi – Aruncarea in colt
Shomen Uchi Sumi Otoshi (varianta pozitiva)
Aceasta aruncare se bazeaza pe conducerea lui Uke de catre mainile lui Nage pe sub unul sau ambele brate ale Iul Uke, dupa o miscare circulara de bici din fata spre spate, astfel incat Uke se dezechilibreaza si cade “peste colt”. Doborarea lui Uke trebuie realizata prin conducerea mainii sale cu Kl aruncat din Hara, si nu prin tragerea in jos de mana.
Koshi Nage – Aruncarea peste sold
Shomen Uchi Koshi Nage (varianta pozitiva)
Principiul de functionare al acestui procedeu este binecunoscut si folosit si de alte arte martiale – de ex. in Judo. Este vorba de o parghie aplicata de Nage asupra partii superioare a corpului lui Uke : soldurile lui Uke sint blocate de soldurile lui Nage, iar mainile lui Uke sunt trase de mainile lui Nage, ceea ce provoaca rasturnarea lui Uke.
Subliniem ca in Aikido nu se urmareste “incarcarea” si ridicarea de la pamant a lui Uke printr-o miscare a soldurilor lui Nage, (ca in Judo-ex. Uki-Goshi). Procedeul Koshi-Nage urmareste conducerea lui Uke in jurul lui Nage, astfel ca Uke singur sa se impiedice de soldurile lui Nage si sa cada.
Desigur ca elevii incepatori se vor ajuta cu miscari de incarcare imprumutate din Judo, insa instructorul trebuie sa-i indrume cit mai repede spre executia corecta, in spiritul Aikido.
Un aspect caracteristic al procedeului este miscarea insurubata in sus a trunchiului lui Nage : din pozitia aplecat inainte in momentul contactului cu soldurile lui Uke, Nage se ridica dupa o spirala, conducand totodata pe Uke in jos si in jurul sau, ca sa-i cada in fata talpilor (nu departe de ele, nu lateral).
Un alt aspect al invatarii acestui procedeu priveste pericolul de accidentare mai mare, prin lovirea capului lui Uke de Tatami, datorita inaltimii mici la care se desfasoara miscarea. Pentru evitarea acestor neplaceri, Nage va conduce mainile lui Uke nu in jos, ci cit mai orizontal, si le va lasa libere cit mai repede, pentru ca Uke sa poata amortiza caderea prin bataie.
Kokyu Nage – Aruncarea prin forta suflului
Shomen Uchi Kokyu Nage (varianta negativa)
Kokyu-Nage este un procedeu greu de executat, deoarece necesita o perfecta sincronizare a energiei expiratiei, miscarii corpului mereu bine echilibrat si a Ki-ului. Pentru insusirea si stapanirea acestui procedeu sunt necesare indelungate si regulate exercitii de extensie (aruncare) a Ki-ului, bazate pe o experienta indelungata a elevului pe Tatami. Aruncarea se realizeaza printr-o miscare biciuita din Hara a mainii lui Nage care conduce pe Uke, simultan cu o expiratie puternica. Orice greseala, de exemplu: folosirea fortei, nesincronizarea respiratiei etc., se simte imediat si Uke nu cade.
Aiki Nage – Aruncarea armoniasa
Shomen Uchi Aiki Nage (varianta pozitiva)
Acest procedeu de nivel superior permite doborarea adversarului prin conducerea Ki-ului si dezechilibrarea sa, folosind numai miscarea corpului lui Nage, dar fara atingerea lui Uke. Este insa foarte greu sa dobori un adversar folosind pentru asta numai un deget, ba poate chiar fara sa-l atingi deloc. Dar In Aikido faptul este posibil datorita starii mentale spre care se tinde, si anume a senzatiei de “miscare continua”, in care spiritul, mintea si corpul formeaza un singur tot. Procedeul Aiki-Nage inseamna o miscare libera, neancadrata in vreun stil sau tipar. Datorita complexitatii miscarii, nu se poate explica cu vorbe, ea trebuie vazuta spre a fi inteleasa.
Procedeul Aiki-Nage nu poate fi executat decat de un Aikidoka al carui corp si spirit formeaza un tot, ca urmare a unei indelungate si sincere ucenicii in studierea si practicarea Caii Armoniei.
Katame Waza – tehnici de fixare
Ude Osae (Ikkyo) – fixare prin parghie cu intinderea cotului
Katate Tori Ai Hamni Ude Osae (varianta pozitiva)
In momentul atacului Nage intinde mana de care este prins si paseste cu piciorul corespunzator mainii de care este prins (in cazul de fata piciorul stang).
In continuare, Nage isi roteste mana stanga pe sub mana lui Uke si o prinde deasupra incheieturii, astfel mana lui Nage scapa de priza lui Uke, iar mana dreapta urca si apasa cu tekatana pe cotul lui Uke, pe care-l roteste in plan vertical in sus, apoi Nage face un pas cu dreptul inainte si “taie” in jos.
Nage face o incenturare a bratului lUke in dreptul genunchiului, marcand “fixarea in picioare”, apoi continua miscarea pentru a “fixa la sol”.
Tinand bratul stang al lui Uke intins prin tractiune laterala cu mana sa stanga, Nage il apasa cu cealalta mana pe cot spre sol, facand 1-3 pasi, si-l intinde pe jos cu fata la saltea, dar pastrand continuu contactul dintre piciorul sau si coastele lui Uke, ce-i aluneca spre glezna.
Numai dupa ce Uke a ajuns cu pieptul pe Tatami, Nage ii indreapta cotul si-i lipeste tot bratul pe sol cu cotul in sus, cu bratul cat mai in continuarea coloanei sale vertebrale, apoi ingenuncheaza langa Uke. Se pune jos intai genunchiul drept, bine lipit de coastele lui Uke, sub axila, apoi genunchiul drept langa incheietura mainii lui drepte, dar neintrerupand nici un moment apasarea asupra cotului lui Uke. Cu trunchiul mentinut cat mai vertical, Nage apasa cu Ki asupra cotului lui Uke, pana ce acesta semnalizeaza durerea batand sonor cu mana stanga in Tatami.
Nage nu trebuie sa fie pasiv cand asteapta atacul lui Uke: la Ude-Osae, pozitia de garda trebuie sa fie chiar mai activa decat de obicei.
Antebratul lui Uke nu se prinde strans si rigid, ci cu mainile intinse si flexibile, pornind toate miscarile din solduri.
Bratul lui Uke trebuie mereu mentinut intins cu Ki, pentru a-l dezechilibra. Umarul sau trebuie tinut mereu mai jos decat cotul si bratul lui.
Uke nu trebuie fixat (apasat) cu muschii, ci cu Ki-ul care porneste din Hara.
Nu trebuie uitat nici o clipa ca mai pot fi si alti agresori, asa ca nu se va consuma toata atentia numai cu cel deja fixat (de aceasta recomandare se tine seama numai dupa ce elevul a invatat destul de bine procedeul).
Kote Mawashi (Nikyo) – fixare prin parghie cu rotirea bratului
Mune Tori Kote Mawashi (varianta pozitiva)
Fixarea aceasta este deosebit de eficienta, dar totodata foarte complicata.
In general, fixarea consta in rasucirea mainii lui Uke spre capul sau dar totodata bratul si antebratul lui Uke trebuie sa fie la aproximativ 90 de grade, formand un fel de “S”.
Uke prinde reverul lui Nage, acesta din urma simuleaza o lovitura la fata lui Uke pentru a-l dezechilibra si pentru a-l forta sa se apare. In acest fel Nage preintampina un atac similar din partea lui Uke. Mana lui Nage “aluneca” pe bratul lui Uke pana in dreptul poignet-ului executand o fixare a partii exterioare a palmei pe pieptul sau. Cealalta mana prinde cotul lui Uke executand o miscare simultana de tragere si impingere in jos, concomitent cu inaintarea lui Nage.
Se continua miscarea de dezechilibrare a lui Uke, obligandu-l pe acesta sa se intoarca cu spatele la Nage.
Inaintarea se face pana in momentul in care partenerul are fixat pe sol umarul corespunzator bratului tinut. Nage incadreaza bratul tinut vertical al lui Uke cu genunchii pe care ii coboara pe rand. Torsionarea bratului lui Uke se face plasand tekatanele pe cot si incheietura si prin miscarea de rotire a trunchiului lui Nage.
Kote Hineri (Sankyo) – fixare prin parghie cu rotirea mainii
Katate Tori Ai Hanmi Kote Hineri (varianta pozitiva)
Inceputul acestui procedeu este la fel ca la Ude osae cu deosebirea ca mana lui Nage dinspre corpul lui Uke aluneca de pe cot pe sub bratul intins al acestuia, prin interior pentru a-i prinde mana. Miscarea continua ca si cum Nage ar avea o sabie in mana, armeza (degetul aratator este indreptat spre fata lui Uke) si taie simultan cu trecerea in fata lui Uke cand acesta este dezechilibrat. Nage apasa cu mana cotul lui Uke, fixandu-i umarul si pieptul pe sol dupa care are loc fixarea propriu-zisa.
Tekubi Osae (Yonkyo) – fixare prin parghie cu rotirea si apasarea bratului
Katate Tori Ai Hanmi Tekubi Osae (varianta pozitiva)
Efectul dureros specific acestui procedeu se realizeaza numai daca mana respectiva a lui Nage lucreaza ca o parghie la care degetul mic si radacina degetului aratator sunt capetele, iar incheietura mainii punctul de oscilatie.
In varianta Irimi, actiunea dureroasa se realizeaza de Nage prin apasarea radacinii degetului drept aratator de la dreapta la stinga si in jos asupra nervului radial al mainii drepte a lui Uke.
In varianta Tenkan, actiunea dureroasa se obtine prin apasarea radacinii degetului drept aratator asupra osului cubital de la mana dreapta a lui Uke, in directia de la stanga la dreapta, printr-o rotatie larga.
Pentru reusita procedeului, mainile lui Nage care tin antebratul lui Uke trebuie sa se miste cu Ki, elastic, descriind mereu arce de cerc.
Efectul dureros nu se poate obtine daca se foloseste forta muschilor. Incepatorii au deseori dificultati in localizarea punctului dureros. Trebuie perseverat in cautare, exersand miscarea cu Ki din Hara si indemanarea va veni de la sine. Trebuie evitata degenerarea exercitiului intr-o intrecere de forta intre parteneri, situatia la care se poate ajunge usor din cauza nepriceperii lui Nage de a gasi punctul dureros.
Ude Nobashi (Gokyo) – cheia de brat
Ura Ken Ude Nobashi
Cind Uke ataca gatul lui Nage cu cutitul printr-o miscare gen uraken, Nage reactioneaza printr-un pas cu stangul spre stanga si blocheaza bratul lui Uke cu cele doua Tekatane. Apoi bratul lui Uke este condus in jos (ca la Ude- Osae) insa Nage prinde bratul lui Uke cu dreapta sub incheietura mainii si cu stanga peste cot. Mana lui Uke trebuie bine rasucita, astfel ca varful cutitului sa fie indreptat inainte, nu spre Nage, iar cotul lui Uke trebuie bine extins, ceea ce provoaca durerea si slabiciunea lui Uke, care poate fi astfel fixat la sol si dezarmat.
Pentru dezarmare fie se tine cotul bine extins cu stanga si se apasa cu dreapta pe dosul mainii lui Uke, rasucind-o inainte, fie se indoaie cotul lui Uke si i se aduce mana langa umar, apoi se apasa vertical in jos pe cot si mana lui Uke se desface din cauza durerii.
Hiji Kime Osae – fixare prin fortarea cotului de sus in jos
Katate Tori Ai Hanmi Hiji Kime Osae(varianta pozitiva)
Inceputul acestui procedeu este la fel ca la Ude Osae pana cand Nage ajunge in pozitia kiba dachi, dupa care mana acestuia dinspre Uke incentureaza cotul apasand asupra acestuia concomitent cu priza pe incheitura mainii partenerului si actionarea asupra acesteia si torsionare.
Seiza Kokyu Ho – devierea atacului prin forta suflului[am mai vorbit ­]
DICTIONAR AIKIDO

… și citate

Daca-i judeci pe oameni, nu mai ai timp sa-i respecti.
TERMENI IN AIKIDO
Aikido – calea (metoda) de armonizare a energiilor
Aikidoka – cel care practica Aikido
Shizentai – pozitia de baza, in picioare, naturala
Kamae -. pozitia de garda
Migi-Kamae- garda pe dreapta
Hidari-Kamae- garda pe stinga
Ma-ai – distanta optima pana la partener
Gyaku-hanmi – situatia in care Uke si Nage au fiecare alta pozitie de garda (dreapta/stinga)
Ai-hanmi -situatia in care Uke si Nage au amindoi aceeasi pozitie de garda
Tekatana- sabia mainii
Sabaki – miscare, rotire, eschiva, aparare
Irimi (Omote) - intrare directa (pozitiva) pentru utilizarea si executarea unui procedeu Aikido (intrare prin interior)
Tenkan (Ura) – rotire a corpului, inmuierea atacului (negativ) pentru utilizarea si executarea unui procedeu Aikido (intrare prin exterior)
Ukemi – cadere
Mae Ukemi – cadere inainte
Ushiro Ukemi – cadere inapoi
Yoko Ukemi – cadere laterala
Shikko – mers pe genunchi
Nage – cel care se apara
Uke – cel care ataca
Za – pozitia de repaus in genunchi
Agura – pozitia de repaus, cu picioarele incrucisate
Ki – forta vitala, vointa, energie
Kokyu – forta respiratiei
Kokyu-ho – metoda prin care poate fi condus partenerul cu ajutorul Kokyu (explicatie abstracta) sau devierea fortei atacului prin utilizarea fortei suflului, respiratiei (explicatie concreta)
Katate-tori Kokyu-ho Irimi – eliberarea miinii prinse, printr-o intrare “pozitiva”
Katate-tori Kokyu-ho Tenkan – eliberarea miinii prinse, printr-o rotire a corpului (intrare negativa)
Kokyu-Nage – tehnica de a arunca partenerul cu ajutorul fortei suf1ului
Randori – exercitiu de lupta libera
Ju-no – Geiko – exercitiu in varianta “moale”
Kakari- Geiko – exercitiu in varianta “tare”
Yin- Waza – atac liber, neconvenit
Kyu – elev
Dan – avansat, cu experienta
Dojo – sala de antrenament ; locul unde se cauta Calea
Keikogi – costumul pentru Aikido
ATACURI
Katate-tori – prinderea unei maini cu o mana
Ryote-tori – prinderea ambelor maini
Katate Ryote-tori -prinderea unei maini cu ambele maini
Sode tori – prinderea de maneca
Kata-tori – prinderea de umar
Ushiro-Ryote-tori – prinderea ambelor maini din spate
Yokomen-uchi – lovitura laterala din fata
Shomen-tsuki – lovitura ( cu pumnul) din fata
Chudan tsuki – lovitura de pumn la plex
Jodan tsuki -lovitura de pumn la fata
Shomen-uchi – lovitura de sus, din fata, la cap
Ushiro-Katate-tori-kubi-shime – prinderea unei maini si strangulare din spate
Mune-tori – prinderea de piept, din fata
Ushiro-eri-tori – prinderea de guler, din spate
Ushiro-ryo kata-tori – prinderea ambilor umeri, din spate
Ushiro-ryo hiji tori – prinderea din spate de ambele coate
Ushiro-katate-tori – prinderea de ambele maini din spate
Ushiro-kubi-shime – strangularea din spate cu ambele maini
Yoko-kubi-shime – strangularea dintr-o parte cu ambele maini
Tanto-tori – atac cu cutitul
Jo-tori – atac cu bastonul
Yin-Waza- atac liber
PROCEDEE
Waza – tehnica
Nage – proiectare, aruncare
Tachi Waza – tehnici de lupta din picioare
Suwari Waza- tehnici de lupta din genunchi (ambii parteneri)
Hanmi hantachi Waza- Cel care se apara este in genunchi, cel care ataca este in picioare
Nage-Waza – procedee de aruncare
Shiho-Nage- aruncarea in 4 colturi
Irimi-Nage – aruncare prin intrare
Kaiiten-Nage Uchi – aruncarea in roata (prin interior)
Kaiten-Nage Soto – aruncarea in roata (prin exterior)
Ude kime nage – aruncare prin fortarea cotului de jos in sus
Kote Gaeshi – aruncarea prin rotirea in afara a incheieturii
Tenchi-Nage- aruncarea prin actiunea cer-pamint
Koshi-Nage- aruncarea peste șold
Koshi-Nage-Kote-hineri - aruncarea peste sold cu pirghie prin rotirea miini
Koshi-Nage-Juji-Garami -aruncarea peste sold cu agatarea bratelor in cruce
Juji-Garami - aruncarea prin agatarea bratelor in cruce
Aiki-Otoshi – aruncarea prin pirghie asupra picioarelor
Sumi-Otashi -aruncarea in colt (oblica)
Kokyu-Nage – aruncarea prin forta suflului
Katame-Waza – procedee de fixare
Ude-osae (Ikkyo) - fixarea prin parghie cu intinderea cotului (primul principiu)
Kote-mawashi (Nikyo) - fixarea prin parghie cu rotirea bratului (al doilea principiu)
Kote-hineri (Sankyo) – fixarea prin pirghie cu rotirea mainii (al treilea principiu)
Tekubi-osae (Yonkyo ) - fixarea prin pirghie cu rotirea si apasarea bratului (al patrulea principiu)
Ude-nobashi (Gokyo) - cheia de brat. (al cincilea principiu)
Hiji kime osae – fixare prin fortarea cotului de sus in jos
Comenzi:
1. hajime = incepeti
2. rei = salut
3. yame = opriti
4. yassme = relaxare
5. yoi = atentie
Numere
Ichi – 1          Ju-ichi – 11        Ni-ju-ichi – 21            Ju – 10
Ni – 2             Ju-ni – 12            Ni-ju-ni – 22               Ni-ju – 20
San – 3          Ju-san – 13         Ni-ju-san – 23            San-ju – 30
Shi – 4           Ju-shi – 14          Ni-ju-shi – 24             Shi-ju – 40
Go – 5            Ju-go – 15           Ni-ju-go – 25              Go-ju – 50
Roku – 6       Ju-roku – 16       Ni-ju-roku – 26         Roku-ju – 60
Shichi – 7     Ju-shichi – 17    Ni-ju-shichi – 27      Shichi-ju – 70
Hachi – 8      Ju-hachi – 18     Ni-ju-hachi – 28        Hachi-ju – 80
Ku – 9            Ju-ku – 19            Ni-ju-ku – 29              Ku-ju – 90
Ju – 10          Ni-ju – 20             San-ju – 30                  Hyuaku – 100
Grade ierarhice în aikido
·   O Sensei – marele profesor (marele maestru, fondatorul Aikido)
·   Shihan – maestru instructor
·   Sensei – profesor / instructor
·   Yudansha – aikidoka care deţine un rang de centură neagră
·   Sempai – elev avansat
·   Deshi – elev
·   Kohai – elev începător
·   Uchideshi – elev care locuieşte în Dojo
Kyu 5 (Centura Galbenă) – este prima centură care poate fi obţinută de la centura albă .
Kyu 4 (Centura Portocalie) – este următoarea după centura galbenă . Precum şi Kyu 5 , Kyu 4 nu oferă decât un grad mai mare .
Kyu 3 (Centura Verde) – oferă un grad mai mare , şi (conform regulilor Federaţiei Române de Aikido) obligă pe cel ce o deţine să poarte hakama albă .
Kyu 2 (Centura Albastră) – următoare după centura verde , centura albastră menţine regula ca deţinătorul ei să poarte hakama albă .
Kyu 1 (Centura Maro) – menţinând regula că deţinătorul ei să poarte hakama albă , centura maro este superioară tuturor gradelor kyu , singurele gtade ce oferă un grad mai mare fiind gradele dan.
1 Dan (Centura neagră) – este cea care este superioară gradelor kyu. Centura neagră îl obligă pe deţinătorul ei să poarte hakama neagră . După centura neagră urmează 2 dan, 3 dan, 4 dan etc.

CUVINTE SI EXPRESII UZUALE

Japoneza Romana


ABUNAI Periculos.
AGATSU
‘’Victorie asupra sinelui’.
AI
Iubire, Armonie sau Uniune.
AI HANMI
Cel care ataca si cel care se apara au acelasi picior in fata. (Vezi GYAKU HANMI).
AI UCHI Ucidere reciproca.
AIKI Armonizarea din punct de vedere fizic si mental cu atacatorul.
AIKI BUDO
Numele dat artei de O-Sensei intre sfarsitul anilor 1930 si inceputul anilor 1940.
AIKI JO
Baston folosit in Aikido (aprox. 1,25 m lungime). Exista multe stiluri de jo, dar AIKI JO se refera la stilul lui O-Sensei.
AIKI JUJUTSU Termen folosit ocazional pentru forma de jujutsu predata de O-Sensei in anii 1920 si la inceputul anilor 1930. Astazi se intelege ca fiind tehnicile Aiki realizate intr-o maniera dura de tip jujutsu, folosit in contrast cu tehnicile mai usoare, circulare din Aikido.
AIKI KEN Sabie folosita in Aikido, influentata de sabia din KASHIMA SHINTO RYU. Exista multe stiluri de sabie, dar AIKI KEN se refera la stilul lui O-Sensei.
AIKI NO IE
‘Casa Aiki’.
AIKI NO KURAI
Se refera la cea mai inalta constientizare a aiki, in care viata unei persoane devine o oglinda limpede fara distorsiuni si devine nu numai una cu partenerul de antrenament, ci si cu legile naturii.
AIKI O KAMI
‘Marele Spirit al Aiki’.
AIKI TAISO
Exercitii Aiki; se refera la diferite momente si exercitii de armonizare inaintea antrenarii in tehnici; gandite pentru a preda principiile Aiki.
AIKIDO DE CHIKARA WO NUKERU DESU
KUDEN al lui O-Sensei referitor la modul in care trebuie sa elimini sau sa uiti de forta atunci cand practici Aikido.
AIKIDO GA AGERU DESU
De asemenea ‘AIKIDO GA AGERU KOTO DESU’ insemnand ‘Aikido inseamna a da’ sau ‘Aikido este daruire’.
AIKIDO GA GORITEKI DESU
KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido este rational”. Aceasta se refera la faptul ca tehnicile Aikido pot fi explicate rational fara a recurge la mijloace ezoterice.
AIKIDO GA INORI BUDO
KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido (Budo) este rugaciune in miscare”.
AIKIDO GA KAKUDO DESU
KUDEN al lui O-Sensei insemnand “Aikido este despre unghiuri”. Intotdeauna trebuie sa ai grija la unghiurile corecte in Aikido.
AIKIDO GA KANNAGARA NO MICHI DESU
KUDEN al lui O-Sensei tradus aproximativ ca “Aikido este Calea Zeilor”.
AIKIDO NI SUNDE IMASU
KUDEN al lui O-Sensei insemnandca trebuie sa “Traiesti Aikido”. Persoana trebuie sa reflecte in viata ceea ce se practica in Aikido.
AIKIDO SHINBUN
Ziar de Aikido. Un newsletter lunar publicat in japoneza de AIKIKAI HOMBU DOJO din aprilie 1959. De obicei contine evenimente directe si rezultate ale promovarilor dan.
AIKIKAI
Asociatie de Aikido.
AITE Partener, oponent.
AITE NO KI WO YOBIDASU
De asemenea ‘AITE NO KI WO DASU’, insemnand “a chema ki-ul oponentului”. Este cazul in care se initiaza o miscare cu scopul de a conduce spiritul atacatorului, ca si de a atrage un atac real, pentru a folosi acest atac pentru o tehnica defensiva. Un bun exemplu se gaseste in studiul KATATEDORI TAINOHENKO KINONAGARE.
AMENOMINAKANUSHI OMIKAMI
A deveni un singur corp cu Marele Univers.
ANATA GA INAITO IKIRARENAI
“Nu as putea trai fara tine”.
ANATA WO AISHTE IMASU
Te iubesc.
ARIGATO
Multumesc.
ASHI
Picior.
ASHI SABAKI
Miscari de picioare.
ATAMA
Cap.
ATAMA NO MAWE KARA
KUDEN al lui O-Sensei care se refera la miscarea in HASSO GAESHI USHIRO UCHI unde lovitura finala incepe de deasupra si pe centrul capului.
ATAMA WO IRENAI
Se refera la o metoda de executare a MOROTE DORI KOSHI NAGE. Tradus aproximativ ca  “Nu poti sa treci cu capul”.
ATAMA WO IRERU
Se refera la o metoda de executare a MOROTE DORI KOSHI NAGE. Tradus aproximativ ca “Poti sa treci cu capul”.
ATARASHII
Nou.
ATARASHII HENKA
Variatie noua.
ATEMI
Lovitura. Folosita pentru a distrage sau dezechilibra atacatorul in timpul executarii unei tehnici.
AWASE
Miscare de armonizare; de la verbul awaseru: a armoniza. Folosit frecvent in Aikido pentru a evoca notiunea de armonie cu miscarea partenerului. Nage (cel care se apara) incearca sa se armonizeze atat fizic (prin “acceptarea” unui atac), cat si mental (prin dezvoltarea unei minti golite in care nu sunt concepute nici un fel de pre-conceptii ale unui atac) cu uke (atacatorul). Atunci cand se ajunge la awase, distinctia dintre uke si nage devine vaga, caci ambii se misca precum o singura entitate.
AYAGAESHI
Pas ca in practica YOKOMEN UCHI. Din MIGI HANMI, piciorul stang (piciorul din spate) paseste inainte in timp ce piciorul drept (piciorul din dreapta) paseste inapoi. HANMI se schimba din MIGI in HIDARI in timp ce se iese din linia atacului.
AYUMI
(1) Mers; (2) Progres, derulare.
AYUMI ASHI
Mers obisnuit normal, in care picioarele se misca inainte alternative.
BOKKEN
Sabie de lemn, facuta de obicei din lemn de stejar. Folosita ca sabie de antrenament.
BU
Martial
BUDO
Calea Martiala; Arta Martiala. Modul de viata prin aplicarea principiilor artelor martiale.
BUDOKA
Practicant de arta martiala; Artist Martial; elev BUDO.
BUJUTSU
Toate metodele de lupta ale lui BUSHI (Razboinic), sau ale SAMURAIULUI.
BUKI
Arma; brate; ordonanta.
BUKI WAZA
Tehnici de lupta cu arme in Aikido care se refera la tehnicile executate cu AIKI JO si AIKI KEN.
BUSHI
‘Razboinic’ (BU – Razboi / Martial, SHI – persoana). BUSHI trebuie folosit atunci cand se vorbeste despre Razboinic in termeni generali, cu un sens indirect de nobilitate.
BUSHIDO
Codul de comportament feudal-militar japonez. ‘Calea Razboinicului’ (BUSHI – Razboinic, DO – Calea), sau a SAMURAIULUI.
CHIKAI MAAI
‘Distanta apropiata’ sau ‘distanta mica’. In studiul Ken, se refera la Kamae in care sabiile lui Uketachi si Uchitachi pot sa se incruciseze aproximativ la mijloc sub varf (jumatatea lungimii sabiei).
CHIKARA DE MOTSU
‘Iau cu putere’. Al 4-lea dintre exercitiile de baza SUWARI WAZA RYOTEDORI KOKYU HO.
CHIKARA GA ZERO DESU
KUDEN al lui O-Sensei care semnifica ‘Puterea este zero’.
CHINKON KISHIN
Intoarcerea la divin’; ‘calmeaza sufletul, intoarce-te la Dumnezeu’; ‘Intoarce-te la divin prin liniste spirituala’. Conceptul in care fiintele umane vin din divin, au o misiune de indeplinit pe pamant, apoi in final se intorc la divin. Pentru O-Sensei se reerea la cladirea unei punti intre rai si pamant. De asemenea, ‘spirit purificat’, sau HIKARI NO KOKORO.
CHINNA
Stil intern wushu din care au fost derivate tehnici precum NIKYO si KOTEGAESHI de catre O-Sensei in timpul experientelor sale din Mongolia.
CHOKU Direct; imediat.
CHOKUSEN NO IRIMI
Intrare directa – tehnica irimi in care se intra direct in spatele partenerului.
CHOKUSETSU
Direct; imediat.
CHOKUSETSU
Direct; intermediar.
CHOTTO MATTE KUDASAI
‘Va rog sa asteptati un moment…’
CHUDAN KAMAE
Garda de mijloc; se refera la pozitia in care sabia este tinuta intinsa in exterior din centru si aproape paralel cu solul.
DACHI
Garda, postura.
DAI De baza. Se refera la forma de baza a unei tehnici, de exemplu DAI IKKYO.
DAIHYO
Reprezentant.
DAIJOBU
Sigur, in regula, ‘OK’.
DAIRI Reprezentant de varf sau cu experienta.
DAITO-RYU JUJUTSU
Inainte, DAITO-RYU AIKIJUJUTSU. Arta martiala veche facuta cunoscuta de Maestrul Sokaku Takeda pana in 1943. Morihei Ueshiba a primit certificatul de instructor in 1922.
DAME
Gresit, rau, incorect.
DAN
‘Grad’ sau ‘rang’. Incepand cu primul grad de centura neagra (SHODAN). Introdus pentru prima oare de Jigoro Kano, Fondatorul JUDO-ului modern.
DAN KAI TEKI NI
Literal ‘grad – timp – in momentul in care’, deci traducerea corecta este ‘atunci cand practice pas cu pas’.
DANTAI
Organizatie; asociatie.
DO
Calea. In Japonia, orice arta practicata pentru dezvoltarea atat a tehnicii cat si a maturitatii spirituale este considerata DO.
DOGI
Uniforma de antrenament. De asemenea GI sau KEIKOGI.
DOJO
Sala de antrenament – ‘Locu iluminarii’ sau ‘Locul Caii’.
DOJO CHO
Director al DOJO-ului.
DOKA
Cantece sau poeme.
DOKI
A elibera.
DOMO ARIGATO GOZAIMASU
‘Va multumesc foarte mult’. Spus de obicei partenerului dupa terminarea antrenamentului. De asemenea la sfarsitul fiecarei clase de Aikido atunci cand il salutati pe Sensei.
DOSHU
Conducator al Caii. Termen care desemneaza conducatorul unei scoli sau a unui grup. In Aikido primul DOSHU a fost O-Sensei. Al doilea DOSHU a fost fiul Fondatorului – Kisshomaru Ueshiba. In present, nepotul Fondatorului Moriteru Ueshiba este cel de-al treilea DOSHU.
DOZO
Va rog; cu placere. Uneori dupa ce sensei a terminat demonstrarea tehnicii si doreste sa arate ca studentii trebuie sa inceapa antrenamentul, sunt folosite cuvintele ‘hai, dozo’.
DOZO YOROSHUKU
‘Imi pare bine sa va cunosc.’
ENBUKAI
Demonstratie publica.
ENTEN JIZAI
Libertatea miscarii.
ERI
Gat; guler; rever.
ERI DORI
Prindere de guler sau rever
FUDOTAKI
Cascada unde O-SENSEI este vazut antrenandu-se in fotografii de la IWAMA.
FUKKA
Stand cu picioarele incrucisate.
FUKU SHIDOIN
Instructor asistent.
FUNA KOGI ‘Persoana care manuieste vaslele in barca’.
FUNA KOGI UNDO
Exercitiu de vaslire (TORI FUNE). Bazat pe conceptul manuirii vaslelor intr-o barca, exercitiul este folosit pentru a cultiva ki-ul (KI NO REMA).
FURI TAMA
Strangere de mana.
FURIAGERU
A ridica deasupra capului.
FURIKABURU
A tine ridicat (ex. o sabie); a agita. O pozitie luata din IAIDO de O-Sensei incare sabia este ridicata direct deasupra capului – de obicei inaintea unei taieri. Pentru KOKYU HO (din MOROTEDORI si SUWARI WAZA) se refera la miscarea de ridicare a mainilor deasupra capului ca si ridicarea si taierea cu KEN.
FUTARIGAKE
Aparare impotriva a doi oponenti.
GAESHI
Reactie.
GANSEKI
Stanca mare.
GANSEKI OTOSHI
O lovitura realizata prin ridicarea lui UKE pe umeri; tradusa ca “Rasturnarea unei stanci mari”.
GARAMI
Control.
GASSHUKU
Tabara de antrenament.
GEDAN Inferior – din pozitia cu sabia tinuta jos (sau GEDAN NO KAMAE).
GERI WAZA
Tehnici realizate impotriva atacurilor de picior.
GI
Atitudine. De asemenea KEIKO GI = uniforma de antrenament.
GO
Numarul cinci (5). Inseamna de asemenea ‘dupa’.
GO NO SEN
Sincronizarea care este deseori folosita in BUDO atunci cand se raspunde unui atac. In AIKIDO, un exemplu ar fi pasirea in interiorul liniei atacului, parand mana atacatoare si executand SHIHONAGE ca aparare la YOKOMEN UCHI. In AIKI-KEN ar putea fi exemplificat prin MIGI AWASE, cu UKE TACHI pasind inafara liniei atacului inspre dreapta si contraatacand cu SHOMEN UCHI. In MIGI AWASE, ne miscam in armonie cu atacatorul, dar acesta este cel care are initiativa in atac si noi oglindim miscarile acestuia.
GOCHISO SAMA
Spus de obicei dupa ce se termina de mancat (vezi si ITADAKI MASU).
GODAN
Al 5-lea grad de Centura Neagra.
GOKYO
A cincea invatatura sau al cincilea principiu. Termenul japonez este UDE NOBASHI (Forma de Intindere a Bratului).
GOKYU
Al 5-lea grad Kyu.
GOMEN NASAI
‘Imi pare rau’
GUCHI
Inseamna literal ‘gura’; ca in SODE GUCHI DORI care inseamna ‘prinderea de marginea manecii’ sau manseta.
GYAKU
Invers, opus.
GYAKU HANMI Garda inversa sau opusa; situatia in care atacatorul si aparatorul formeaza o imagine in oglinda.
GYAKU TE UCHI
Se refera la modul de prindere a JO in KAESHI TSUKI, cu mana intoarsa (cu degetul mare indreptat in jos). Se refera si la lovitura SHOMEN UCHI inversa, asa cum este in miscarea a 5-a KUMIJO.
GYAKU YOKOMEN
‘YOKOMEN invers’ ca in al 10-lea JO SUBURI.
HA
Lama unei KATANA.
HACHI
Opt.
HACHIDAN
Al 8-lea grad de Centura Neagra.
HAGAKURE
‘Cartea Samuraiului’ (lit. ‘ascunderea in frunze’). Yamamoto Tsunetomo a fost un samurai de la inceputul anilor 1700. Interzicandu-i-se de catre lege sa execute tsuifuku (sinuciderea slujitorului dupa moartea stapanului), acesta s-a retras la o manastire. Desi nu a luptat in nici o lupta, acesta considera totusi ca samurai vremii se inmuiasera. Un samurai mai tanar care l-a vizitat pe Yamamoto de-a lungul anilor i-a notat cuvintele in Hagakure. Aceasta a fost tradusa de multe ori, inclusive o traducere a vestitului autor japonez Mishima Yukio.
HAI
Da.
HAI DOZO
Da, va rog sa executati aceasta tehnica.
HAI YAME
Va rog sa asteptati un moment.
HAISHIN UNDO
Exercitiu de intindere a spatelui.
HAJIME
Inceput; start; origine.
HAJIME KUDASAI
Va rog sa incepeti.
HAJIMEMASHITE
‘Ce mai faceti?’ sau ‘Imi pare bine sa va cunosc.’
HAKAMA
Fusta pliata; de obicei de culoare neagra sau albastra inchis; purtata de detinatorii de centura neagra si adesea femei de orice grad.
HAKAMA NO MUSUBI KATA Kata de impaturire a Hakama.
HAKUIKI
A expira.
HAKUIKI WA MICHIBIKI
Expira cand conduci.
HANA WA SAKURA (GI) HITO WA BUSHI
Un proverb japonez care inseamna ‘Floarea (cea mai buna) este floarea de cires, omul (cel mai bun) este samuraiul’.
HANAMI
‘Contemplarea florilor de cires’. Exista multe varietati diferite de ciresi in Japonia, majoritatea inflorind doar cateva zile primavera. Japonezii sarbatoresc aceasta perioada a anului cu petreceri de contemplare a florilor sub copacii infloriti.
HANMI
Pozitie de garda; pozitie pregatita cu un picior ianinte inainte de executarea unei tehnici.
HANMI HANDACHI
Pozitie de garda jumatate in picioare; atunci cand aparatorul este asezat (sau in genunchi) si atacatorul este in picioare.
HANMI NO KEN – KEN NO HANMI
Concepte in care Ken din Aikido creeaza pozitia KOSHI, si invers.
HANSHA
Actiune reflexa.
HANTAI WAZA
Tehnici care pornesc din AI HANMI.
HANZEN Sigur.
HAPPO GIRI
Taierea in opt directii cu KEN.
HAPPO TSUKI
Impungerea in opt directii cu JO.
HARA
Stomac, abdomen; inteles mai mult ca centrul concentrarii si energiei.
HARA TANDEN La fel ca HARA – conceptul centrului energiei; folosit sa sublinieze ca KEN trebuie intotdeauna tinut in fata centrului.
HARAI
Conceptul de “exorcizare”, sau “curatare de demoni”.
HASAKI Capatul ascutit al lamei sabiei (KATANA).
HASSO GAESHI
Reactie din pozitia HASSO.
HASSO NO KAMAE
In JO SUBURI, se refera la o pozitie in care JO este mult ridicat si langa partea dreapta sau stanga a capului.
HAYAI
Viteza reala de lupta – NAGE (sau UKE TACHI sau UKE JO) nu il asteapta pe UKE (sau UCHI TACHI sau UCHI JO).
HENKA
Variatie.
HENKA WAZA
Variatie: 1) variatie a aceleiasi tehnici; 2) o tehnica alternativa executata pentru a finaliza o aruncare atunci cand tehnica initiala nu a avut success.
HESO NO HO KARA ZENBU DEMASU
KUDEN al lui O-Sensei care inseamna ‘totul vine din cordul ombilical’. Aceasta se refera la importanta ca KEN si JO si mainile sa fie in fata centrului, in comparatie cu cordul ombilical catre un copil de la mama sa. Daca cordul ombilical este taiat prea devreme, copilul moare. La fel si daca se misca KEN sau JO inafara centrului (‘cordul ombilical’) este o miscare mortala in Aikido.
HIDARI
Stanga.
HIDARI HANMI
Cu piciorul stang inainte.
HIDARI NAGARE GAESHI
In JO SUBURI, se refera la o reactie curgatoare spre stanga.
HIJI Cot.
HIJI DORI
Prindere de cot.
HIJI KIME NAGE
O aruncare executata folosind un blocaj asupra cotului lui UKE.
HIKARI NO KOKORO ‘Inima de lumina’.
HIMITSU WAZA
Tehnici secrete, de exemplu KAESHI WAZA.
HIROI
Lat, larg.
HITO E MI
Se refera la o garda similara cu HANMI, dar in care piciorul din spate este miscat in stanga sau dreapta departe de linia de centru (folosit in tehnica AIKI JO).
HITOHIRO SAITO
Nascut pe 12 februarie 1957. Fiul si mostenitorul lui MORIHIRO SAITO.
HIZA
Genunchi.
HIZA UE DE MOTSU
Se refera la a 5-a forma de SUWARI WAZA RYOTEDORI KOKYUHO in care UKE ii fixeaza incheieturile mainilor lui NAGE deasupra genunchilor lui NAGE.
HO
Metoda.
HONBU
Cartier general, sediu.
HONBU DOJO
Sala de antrenament a sediului central – Termen general folosit de o organizatie. In Aikido se refera de obicei la AIKIKAI HONBU DOJO amplasat in Districtul Shinjuku din Tokyo, Japonia.
HONNE
Exista un aspect al comportamentului cultural japonez numit HONNE (radacina reala, tradus direct) si TATEMAE (ceea ce este construit in fata). Fara a intra prea adanc in acest concept, TATEMAE inseamna sa spui lucrurile potrivite pentru ocazie, in vreme ce HONNE este de fapt parerea ta reala.
HURUI
Vechi.
HURUI HENKA
Variatie veche.
IAIDO
Lama de antrenament.
IAITO
Vezi IAIDO.
ICHI
Unu.
ICHI BAN
Numarul unu!, primul, sau cel mai bun.
ICHIBAN TOKUBETSU
‘Cel mai special’, sau ‘cel mai dintre toti’.
II DESU
‘Este bine’.
IIE
Nu.
IKASU BUDOBUDO datator de viata’. KUDEN al lui O-Sensei care inseamna ca Aikido nu este pentru lupta, este BUDO datator de viata si nu pentru luarea vietii.
IKI
Respiratie (actul fizic al respiratiei)
IKIMASHO
Noi mergem. . .
IKKAI
Unu; o data.
IKKAJO
Prima invatatura; termen vechi imprumutat din DAITO-RYU AIKI JUJUTSU; acelasi inteles ca Ikkyo. Inca folosit de YOSHINKAN AIKIDO.
IKKYO
Prima invatatura, sau primul principiu. Termenul japonez este UDE OSAE (Fixarea prin parghie asupra bratului). Se refera in Aikido la o tehnica de baza in care atacatorul este dezechilibrat prin aplicarea unei presiuni asupra cotului si umarului bratului sau intins, care este urmata de o miscare de fixare care imobilizeaza bratul oponentului cu presiunea plicata atat cotului cat si incheieturii mainii.
IKKYO ISSHO, IRIMI NAGE SAN NEN ‘Pracica Ikkyo intreaga viata, apoi IRIMI NAGE timp de trei ani pentru a intelege’.
IKKYO NO KATACHI KARA
‘Din modul de prindere IKKYO’, ca in studiul unei forme de KOSHI NAGE din atac SHOMEN UCHI.
IKKYO UNDO
Exercitiu, miscare Ikkyo.
IMA
Acum.
IPPAN KEIKO
Antrenament general. Ora deschisa in opozitie cu antrenament special.
IRERU A pune în.
IRIMI
Miscare prin intrare. Miscare inainte directa a aparatorului in fata sau in spatele atacatorului inainte de executarea unei tehnici.
IRIMI NAGE
O tehnica in care aparatorul intra mai intai in spatele atacatorului, castiga initiativa si il prinde de guler sau de gat cu o mana, in timp ce intra sub barbie cu cealalta mana si apoi in jos pentru a executa aruncarea.
IRIMI TENKAN ZAHO
Exercitiu de picioare pentru ajutor in SHOMEN UCHI DAI IKKYO URA WAZA.
ISHIN DENSHIN ‘Din sufletul meu catre sufletul tau’.
ISSHO NI
Impreuna; in acelasi timp; doua miscari devin una.
ISSOKU ITTO NO MAAI ‘La distanta de un pas, o sabie’. In studiul Ken, se refera la Kamae avansata in care sabiile lui Uketachi si Uchitachi pot sa se incruciseze aproximativ 10 cm pana la 15 cm sub varf.
ITADAKI MASU
Atunci cand se ia masa cu cineva, o expresie spusa inainte de a manca (vezi si GOCHISO SAMA).
ITSUMO
Intotdeauna.
ITSUMO HANMI DESU
‘ Hanmi este intotdeauna’. Conceptul de a fi intotdeauna in HANMI prin orice miscare.
ITSUMO NAKA NO MAE NI
KUDEN al lui O-Sensei tradus aproximativ ca ‘Intotdeauna in fata centrului’. Acest concept este subliniat in mod special in timpul practicii AIKI KEN si AIKI JO.
IWAMA
Un oras de aproximativ 15.000 de locuitori situat la 63 de mile NE de Tokyo. Acesta este amplasamentul ALTARULUI AIKI construit de Fondator ca Centrul Spiritual al Aikido, cca. 1942. Din cauza interdictiei impuse dupa razboi de catre Fortele Aliate, AIKIKAI HOMBU DOJO a fost mutat la Iwama in 1948 pana in 1956, cand s-a intors la Tokyo. Dojo-ul lui Ueshiba este anexat la casa acestuia si a ramas in ingrijirea si sub conducerea lui Morihiro Saito de la moartea Fondatorului in 1969.
IWAMA RYU AIKIDO
Termen neoficial care se refera la Aikido asa cum a fost predate in IWAMA de catre MORIHIRO SAITO, unul dintre studentii cei mai apropiati ai Fondatorului. Din punct de vedere ethnic, include si subliniaza relatia dintre miscarile din TAIJUTSU, AIKI KEN si AIKI JO. Acest stil de Aikido reflecta arta lui Morihei Ueshiba asa cum a fost predate aproximativ intre anii 1946-1969.
JIGOKU KEN
‘Sabia Iadului’. Se refera la lovitura in stilul IWAMA in care articulatia degetului mijlociu este extinsa pentru a mari penetrarea loviturii.
JIME
De asemenea SHIME. A strange sau strangula.
JINGU
Altar, dar de obicei se refera la un altar important. “Gu” inseamna altar, dar se refera si la altarele de o anumita marime si importanta.
JINJA
Termen general care inseamna ‘altar’. Literal altar (ja) al zeilor (jin este la fel ca shin sau kami).
JISSEN NO KEIKO
‘Antrenament de lupta de strada’ sau tehnici in Aikido care atunci cand sunt executate par crude dar se potrivesc cu situatia de lupta de strada.
JIYU
Libertate; ‘asa cum iti place’.
JIYU WAZA
Antrenament in stil liber.
JO
Baston, bat, lung de aproximativ 1, 25 m. Vezi AIKI JO.
JO DORI
Lupta cu bastonul. Se refera la tehnici proiectate ca aparare impotriva atacurilor Jo.
JO MOCHI NAGE WAZA
‘Tehnici de aruncare prin prinderea bastonului’. O serie de tehnici executate atunci cand UKE incearca sa apuce JO tinut de NAGE.
JO NO RIAI
‘Antrenament intensiv in Jo’ incluzand aplicatiile cu Tai Jutsu si practica impotriva a doi atacatori, amandoi cu Jo.
JODAN
Pozitie superioara.
JODAN NO KAMAE
Pozitie de garda superioara. Se refera la o pozitie in care sabia este tinuta deasupra capului gata sa loveasca.
JODO
Arta Jo sau baston.
JOTORI
Luarea bastonului. Se refera la tehnici de aparare impotriva atacurilor cu Jo.
JU
Zece.
JU NO RI
Principiul gentiletii.
JUDAN
Al zecelea grad de centura neagra.
JUJI
Cruce; incrucisat; cruciform.
JUJI GARAMI
Metoda incurcarii prin incrucisare. Se refera la tehnica in care se aplica presiune pe coatele atacatorului aducandu-le intr-o pozitie incrusisata.
JUJI NAGE
Juji Garami.
JUKEN Tehnici de baioneta.
JUMBI TAISO
Exercitii de incalzire.
JUNAN
Flexibil.
JUNAN TAISO
Exercitii de intindere. Se refera si la calisthenics.
JUTAI
Al doilea nivel de Aikido. Include toate KI NO NAGARE WAZA.
KAESHI
Intoarcere.
KAESHI BARAI Ca in miscarea realizata de ukejo in timpul celui de-al patrulea JO AWASE.
KAESHI UKEMI
Cadere inainte inversa (MAE) realizata pe partea stanga atunci cand piciorul drept este inainte sau viceversa.
KAESHI WAZA
‘Raspuns la o greseala’. Contra-tehnici care pot fi executate daca partenerul dvs. nu isi executa corect tehnica initiala.
KAGAMI
Oglinda.
KAGAMI BIRAKI
Sarbatorirea traditionala japoneza a Anului Nou tinuta pe 11 ianuarie. Multe dojo-uri de arte martiale (inclusiv HOMBU DOJO) tin aceste ceremonii pentru a marca inceputul Anului Nou. Este de asemenea ocazia cu care se acorda gradele superioare Dan.
KAGAMI WA ICHIBAN II SENSEI DESU
‘Oglinda este cel mai bun SENSEI’.
KAGARI KEIKO
Metoda de antrenament in care se formeaza randuri si o persoana arunca fiecare membru din rand unul dupa altul inainte de a fi inlocuit de urmatorul membru.
KAI Intalnire; adunare; petrecere; asociatie; club.
KAICHO
Presedinte (al unei societati).
KAISO
Fondator.
KAISO KARA KUDEN DESU
‘Invataturi orale de la Fondator.’
KAITEN
Rotatie, turatie, intoarcere.
KAITEN NAGE Aruncare prin rotatie, sau ‘Aruncarea in roata’ – tehnica in care atacatorul este aruncat inainte cu presiune aplicata pe cap sau gat in timp ce bratul acestuia este ridicat deasupra capului.
KAKUDO
Unghi.
KAMAE
Pozitie de garda; postura.
KAMI
Zeitate; fiinta divina. Poate fi tradus ca “dumnezeu”, dar nu in sens iudaic-crestin. Dat fiind ca japoneza nu face distinctie intre singular si plural, termenul kami se poate referi atat la un KAMI anume, cat si unei pluralitati. Cuvantul KAMI este compus din caracterele KA (Foc) si MI (Apa).
KAMIKAZE
Literal ‘vanturi divine’. Atunci cand Japonia era amenintata de invazie de catre trupele mongole care ocupasera China si care pregateau un asalt military asupra Japoniei, Curtea imperiala a cerut sa se ridice rugi in intreaga tara pentru a cauta protectie divina impotriva acestei amenintari. Atunci cand navele care transportau armatele invadatoare mongole au fost distruse ca urmare a vremii nefavorabile, s-a crezut ca zeii au raspuns la rugaciunile natiunii si au trimis ‘vanturile divine’ in acest scop. Termenul kamikaze se refera si la pilotii care zburau in misiuni sinucigase in numele Imparatului – descris in Japonia antebelica drept o zeitate Shinto.
KAMPAI
‘Noroc!’ sau ‘Pana la fund!’.
KANNAGARA
Conform invataturii lui O-Sensei, kannagara se refera la ‘forta vietii’ sau ‘fluxul universal al constiintei divine’ – o forta care vine din hara.
KANREN WAZA
Serie de tehnici legate intre ele, dar executate in cadrul unei singure miscari.
KANSETZU
Articulatie.
KANSETZU WAZA
Tehnica de articulatie.
KANTAN DESU
‘E usor’.
KARE NO TOKORO E IKIMASU. SO SURU TO HITOTSU NI AWARU. KUDEN al lui O-Sensei referitor la conceptul luarii locului partenerului in timpul anumitor tehnici, cum ar fi KOKYU NAGE. Tradus aproximativ ca ‘Merg in locul sau. Facand aceasta, devin unul’.
KASHIRA
Manerul sabiei (KATANA).
KASUMI WAZA
‘Tehnici ale cetii’.
KATA
(1) Umar; (2) Forma; serie de miscari prearanjate realizate individual sau in grup; create special pentru a preda miscari de baza.
KATA DORI
Prindere de umar; o metoda de atac de baza in Aikido.
KATA MO HIJI MO KOSHI MO KIMOCHI MO SAGEMASU
KUDEN al lui O-Sensei insemnand ‘umar, cot, sold si simtindu-te mai jos’. In MOROTE DORI KOKYU HO, accentul se pune pe coborarea acestor elemente pentru a realiza tehnica corect.
KATAME
A tine sau a fixa.
KATAME WAZA
Tehnici care se termina cu fixare.
KATANA
Lama care taie.
KATATE
O mana.
KATATE DORI
Prinderea unei mainii cu o mana.
KATSUJINKEN
Transformarea sabiei din conceptul de a fi ‘sufletul samuraiului’ in ‘sabia care da viata’.
KAWA
Râu.
KEGA
Ranire; rana.
KEIKO
Practica; antrenament; studiu.
KEIKOGI
Uniforma de antrenament; de obicei facuta din bumbac.
KEN
Sabie.
KEN GA TEN WO SASU HUCHU KARA KI GA KEN NO NAKA NI HAIRIMASU ATO DE HIKARI DE TERASU KUDEN al lui O-Sensei care se refera la miscarea SAN NO SUBURI. Tradus aproximativ, se refera la KEN creand o gaura in univers, apoi KI-ul din univers intra in KEN si dupa aceasta va lumineaza KEN, facand-o incredibil de stralucitoare si rapida, miscandu-se ca fulgerul.
KEN NO HO
De asemenea si KEN NO RI. Se refera la variatii ale KUMITACHI finalizate cu taiere de sabie.
KEN NO KAMAE
Garda pentru practica Aiki no Ken in Buki Waza. Ken no Kamae este o pozitie naturala in care piciorul din spate se poate relaxa si indoi usor in timp ce soldurile sunt intoarse cu 45 de grade.
KEN NO KIMOCHI DE
Cu simtirea sabiei Ken.
KEN NO RI
Vezi KEN NO HO.
KEN NO RIAI
‘Antrenament intensiv in Ken’ incluzand aplicatiile cu Tai Jutsu si practica impotriva a doi atacatori amandoi cu Ken. Atunci cand lupti impotriva a doi dusmani, sentimentul este de a taia doi oponenti in timpul atacului lor simultan.
KEN NO SHIMERU
Conceptul de a tine KEN strans, cu sentimentul de ‘wringing it out’.
KEN TAI JO
Miscari care invata cum sa conectezi KEN, corp (TAI) si JO. De obicei realizate ca JO aparandu-se impotriva KEN.
KEN TAI JO ISSHO NI
‘KEN, corp (TAI) si JO sunt impreuna / aceleasi’.
KEN TAI KEN Miscari realizate ca KEN aparandu-se impotriva KEN.
KENGAKU
Studiu prin observatie.
KENJUTSU
Arta sau tehnica combativa de sabie.
KI
Spirit; minte; inima; energie. Un concept extrem de dificil de definit si discutat, dar poate fi legat de o ‘energie interna’ dezvoltata prin tehnici create special, si prezenta intotdeauna in timpul practicarii Aikido. Ki poate fi descris prin diferite exercitii, cum ar fi kokyu-ho, si dezvoltarea acestuia este cruciala pentru evolutia pe Calea Aikido. Morihiro Saito Sensei subliniaza continuu importanta pe care Ki si Kokyu o au, si spune ca lipsa acestor elemente reduce Aikido la un dans.
KI KEN TAI ICHI
Energie-sabie-corp-unu. Conceptul realizarii unificarii dintre KI, KEN si miscarile corpului (TAI) in Aikido.
KI MUSUBI NO TACHI
‘Legarea unui nod cu KI cu sabiile’. Energiile lui UKE TACHI si UCHI TACHI leaga un nod folosind KEN. Sabiile nu se ating deloc (vezi OTONASHI NO KEN), iar atitudinea este aceeasi ca in TAI JUTSU.
KI NO MUSUBI
Impreunarea, sau legarea impreuna a KI-ului; folosit de obicei in Aikido pentru a se referi la armonizarea energiei unei persoane cu cea a AITE.
KI NO NAGARE
KI, sau flux de energie; se refera la o aplicare mai avansata a tehnicilor, in miscare, in contrast cu miscarea de baza sau KIHON WAZA. O forma mai avansata de practica in care nage se misca simultan cu uke, si se ajunge la Awase prin interactiunea armonioasa dintre uke si nage. Ki-no-nagare este caracterizat printr-o miscare mai rapida, armonizarea completa cu un oponent si controlarea oponentului fara ezitare sau pauza in executia unei tehnici.
KI NO NAGARE WA SANDAN KARA
In Iwama Ryu se refera la faptul ca KI NO NAGARE se aplica doar dupa nivelul SANDAN level.
KI NO REMA
Faurirea KI-ului.
KIAI
Strigat de lupta, sau tipat, al carui scop este sa distraga adversarul. Aceasta expulzare puternica de aer din plamani prin intermediul unui strigat ajuta la incordarea tuturor muschilor corpului in contracararea unui atac.
KIBISHI
Strict. Iwama Ryu este cunoscut pentru abordarea stricta a predarii pentru a se asigura ca tehnicile de baza sunt studiate corect cu accent pe fiecare mic aspect al tehnicii.
KIHON
Se refera la executarea unei tehnici in forma cea mai elementara. In practica kihon, nage ii permite lui uke sa apuce, sa tina sau sa atace fara nici un raspuns initial din partea lui nage. In acest fel, tehnicile sunt exersate aproape cu incetinitorul, iar cooperarea dintre uke si nage se reflecta in metoda atenta si totusi eficienta de a controla oponentul cu minimum de forta fizica.
KIHON TO KINONAGARE NO KUBETSU WAKARANAI HITO II SENSEI NI NARANAI
KUDEN al lui O-Sensei insemnand ‘Persoana care nu poate distinge sau nu poate intelege diferenta dintre KIHON si KINONAGARE nu poate deveni un bun profesor.
KIHON WAZA
Tehnici de baza.
KIME
Putere; concentrare; decisiv.
KIMOCHI
Sentiment (KI = enerie; MOCHI = substantiv ‘a lua’).
KIMOCHI DE
Cu sentiment.
KIMONO
Roba japoneza.
KIRI
Taiere.
KIRI KAESHI
Taiere prin intoarcere’. Numele loviturii foarte rapide pe care uchi tachi o realizeaza in timpul primei miscari din al 3-lea KUMITACHI. O-Sensei a adaptat miscara din studiile sale de IAIDO.
KIRI OROSHI
‘Ploaia care taie’.
KISSAKI
Varful sabiei (KATANA).
KISSHOMARU UESHIBA
Nascut pe 27 iunie 1921. Decedat in 4 ianuarie 1999. Fiul fondatorului si Nidai (al doilea) Aikido Doshu.
KITAI
Al patrulea si ultimul nivel de Aikido. Cunoscut si ca ‘Aikido Spiritual’. Se considera ca doar O-Sensei a atins acest nivel de Aikido.
KOBUSHI
Pumn.
KOGA NINJA
Sau KOGA RYU – un stil de ninjitsu. O-Sensei observa si era interesat sa cunoasca KASUMI WAZA si OBAKE WAZA.
KOGEKI Atac.
KOHAI
Persoana tanara / student. De asemenea SHOSHINSHA.
KOJIKI
‘Marturii din Vechime’, creata in 712 e.n.; mituri si legende povestite referitoare la originile Japoniei si actiunile intreprinse de KAMI in acest sens.
KOKORO
Spirit, inima. Dorinta interna, de neoprit de a face ceva.
KOKORO KARA
‘Din inima’.
KOKORO NO SOKO KARA KANSHAI SHIMASU
‘Din toata inima, cu toata dragostea si tot respectul’.
KOKYU
In esenta ‘Respiratie’ sau ‘Suflu’. Folosit adesea in Aikido cu sens similar celui al lui KI. A se intelege ca un aspect mai profund, mai cosmologic al respiratiei; ‘puterea respiratiei’; se refera la executarea unei tehnici in care nu se foloseste forta fizica pentru a-l arunca pe uke, ci mai degraba puterea colectiva a Ki-ului si miscarea soldurilor, iar extensia acestei forte prin corp si inafara prin varful degetelor pentru a-l arunca pe uke. Punct important: exista KI in KOKYU, dar nu KOKYU in KI.
KOKYU HO
Mod sau metoda de respiratie. Termenul se refera in Aikido la un exercitiu din sezand (SUWARI WAZA) realizat la sfarsitul antrenamentului, in care unul din parteneri, ale carui incheieturi ale mainilor sunt tinute, incearca sa il dezechilibreze pe celalalt; are scopul de a dezvolta KOKYU si este o metoda de armonizare. Dezvoltata de asemenea cu MOROTE DORI.
KOKYU NAGE
Aruncarea prin suflu; un termen general care se refera la o serie de tehnici de armonizare fara similaritati mecanice comune, sau pentru tehnici neobisnuite sau nedefinite clar inca.
KOKYU NO AWASE
Armonizarea cu partenerul in sentiment si spirit.
KOKYU RYOKU
Puterea respiratiei.
KOSA DORI Ca in KOSA DORI KOTE GAESHI, partenerul prinde interiorul incheieturii mainii cu mana dreapta in AI HANMI.
KOSHI
Solduri.
KOSHI ITA
‘Placa din talie’; se refera la piesa rigida din spate la HAKAMA.
KOSHI NAGE Aruncarea cu soldul.
KOSHI SABAKI
Miscarea circulara a soldurilor folosita in KUMITACHI si KUMIJO pentru a evita o taiere atunci cand se paseste inapoi pentru a evita / para o lovitura.
KOSHI WO HIKU UDE WO NOBATSU
‘Deschideti soldurile si intindeti in mod natural bratele’. Concept important in dezvoltarea unei posturi Ken no Kamae puternice pentru practica Buki Waza.
KOSHUKAI
Clasa; curs scurt.
KOTAI
Primul nivel al Aikido. Include KIHON WAZA.
KOTE
Antebrat.
KOTE GAESHI
Aruncarea prin rotirea inafara a incheieturii mainii. In Aikido se aplica o presiune spre exterior pe spatele incheieturii mainii.
KOTE HINERI KOTE GAESHI

KOTODAMA
Stiinta puterii intrinseci a cuvantului rostit (sufletul sau puterea limbii).
KU
Noua.
KUBI
Gat.
KUBI SHIME
Strangulare prin atac din spate.
KUDEN
Traditie orala; traditie; instruire orala. MORIHIRO SAITO folosea KUDEN pentru a se referi la anumite puncte pe care O-Sensei le sublinia in timpul cursurilor sale.
KUMI
A incrucisa KEN sau JO.
KUMI JO
Un set de zece miscari JO cu partener.
KUMI TACHI
Un set de cinci miscari KEN cu partener.
KURABU
Club.
KUROI
Negru.
KUZUSHI
Dezechilibrare.
KYO
Conceptul predarii.
KYOKAI
Asociatie; societate; organizatie.
KYU
‘Grad’ or ‘rang’. Se refera la toate gradele sub primul grad de centura neagra (SHODAN). In TAKEMUSU AIKIDO in Africa de Sud exista sase grade KYU.
KYUDAN
Gradul noua de centura neagra.
KYUDO
Arta japoneza a tragerii cu arcul.
KYUKEY
Interval; ‘Sa facem o pauza’.

… Morihei Ueshiba – Citate Celebre

♣ Ţelul antrenamentului este de a-l întări pe cel slab, de a fortifica trupul şi de a şlefui spiritul.
♣Aceia care caută competiţia fac o greşeală gravă. A lovi, a răni sau a distruge este cel mai mare păcat pe care o fiinţă umană îl poate comite.
♣Fierul este plin de impurităţi care îl slăbesc; prin prelucrare el devine oţel şi este transformat într-o lamă ascuţită de sabie. Fiinţele umane se dezvoltă după acelaşi model.
♣Inima unei fiinţe umane nu este cu nimic mai diferită de sufletul cerului şi al pământului. În practica ta să ai întodeauna în minte interacţiunea dintre cer şi pământ, apă şi foc, yin şi yang.
♣Atunci când te preocupi de “binele” şi răul tovarăşilor tăi, deschizi răutăţii o poartă spre inima ta. Testarea, competiţia şi criticarea altora te vor face slab şi te vor înfrânge.
♣Daca adversarul tau ataca cu foc, impotriveste-te cu apa, devenind complet fluid si liber curgator. Prin natura sa, apa nu se loveste de nimic si nu se opune la nimic. Din contra, absoarbe orice lovitura fara vatamare.
Învăţăturile fondatorului aikido-ului…
Cele trei viziuni:
I. Calea unui luptător constă în manifestarea Iubirii Divine, spiritul care cuprinde şi hrăneşte tot ceea ce există. Lacrimi de recunoştinţă şi de bucurie au început să-mi şiroiască pe obraji. Am perceput Pământul ca fiind propria-mi casă, iar soarele, luna, stelele îmi erau prieteni apropiaţi. Ataşamentul pentru lumea materială a dispărut. (anul 1925 la vârsta de 42 de ani)
II. Pe la ora două dimineaţa, în timp ce executam ritualul de purificare, am uitat brusc toate tehnicile de arte marţiale pe care le cunoscusem vreodată. Tot ceea ce învaţătorii mei îmi transmiseseră îmi era acum complet nou pentru mine. Aceste tehnici reprezentau în noua viziune modalităţi de cultivare a vieţii, a cunoaşterii, a bunului simţ, şi nu instrumente de doborare a duşmanului. (anul 1940, luna decembrie)
III. Calea luptătorului a fost greşit înţeleasă, ca o modalitate de a ucide şi de a distruge pe ceilalţi. Aceia care caută competiţia comit o gravă eroare. Lovirea, jignirea sau distrugerea cuiva constituie cel mai mare pacat pe care îl poate face o fiinţă umană. Adevarata Cale a Luptătorului constă în evitarea masacrului. Ea este arta Păcii, puterea iubirii.
Lumea va cotinua să se schimbe dramatic, însă disputele şi războaiele ne pot distruge complet. Avem nevoie acum de tehnici de armonizare, şi nu de conflicte. Este nevoie de Arta Păcii şi nu de Arta Războiului.